Marković: Krunisano vjekovno prijateljstvo Crne Gore i SAD

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Margaret En Uehara, kazala je da je sigurna da će Crna Gora u narednih deset godina čvrsto uspostaviti vladavinu prava i iskorijeniti sve oblike korupcije
172 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2017. 20:08h

Prijateljstvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država uspostavljeno je prije više od stotinu godina, a u ovom vijeku uspostavljeno je i strateško partnerstvo dvije države, poručio je premijer Duško Marković.

„Partnerstvo koje je krunisano prije par nedjelja kada je Crna Gora, uz podršku svih saveznika ali prevashodno SAD, postala punopravni član Sjevernoatlantske alijanse – najmoćnijeg vojnog i političkog saveza današnjeg svijeta”, kazao je Marković na svečanom prijemu u Ambasadi SAD priređenom povodom obilježavanja 241. godišnjice američke nezavisnosti.

On je rekao da partnerstvo Crne Gore i SAD ojačano nizom bilateralnih sastanaka na najvišem nivou u prethodnih par mjeseci u Vašingtonu.

“Partnerstvo kojim je Crna Gora počastvovana i privilegovana,“ dodao je Marković.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Margaret En Uehara, kazala je da je sigurna da će Crna Gora u narednih deset godina čvrsto uspostaviti vladavinu prava i iskorijeniti sve oblike korupcije.

Ona je na proslavi američkog Dana nezavisnosti rekla da je važno postavljati visoke ciljeve.

“Ali se i držati najviših ideala i etičkih standarda svakog dana. Radeći zajedno, postigli smo mnogo toga u posljednjih jedanaest godina, ali sada želim da se zajedno fokusiramo na još više ciljeve”, izjavila je Uehara.

Ambasadorka je čestitala svim građanima Crne Gore članstvo u NATO.

“Članstvo u NATO je ogroman korak, ali znam da postoje još viši vrhovi koje treba osvojiti - članstvo u Evropskoj uniji”, kazala je Uehara, te izrazila nadu da će crnogorska ekonomija rasti brže, uz više američkih turista i uz ulaganja američkih kompanija.

Premijer Duško Marković rekao je da je “na idejama prava na život i slobodu, na težnji da svijetom gospodari čovjek, a ne bilo koji narod, utemeljena i crnogorska država.

“Na tom zajedničkom idealu iskovano je i crnogorsko-američko prijateljstvo dugo više od stotinu godina”, poručio je Marković.

Galerija

Bonus video: