Krapović: Zatekli smo haos, bolji smo od prethodnika

"U Opštini smo formirali izuzetan tim saradnika, sekretara rukovodilaca. Za ovih šest mjeseci oni su svojim radom donijeli mnogo pozitivnih rezultata", kazao je Krapović
131 pregleda 15 komentar(a)
Dragan Krapović, pres, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, pres, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.06.2017. 13:17h

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović kazao je da je nova gradska uprava je svojim rezultatima pokazala da može bolje upravljati gradom, nego što su to činile lokalne uprave unazad deceniju.

On je na maratonskoj konferencjiji za novinare povodom pola godine od kada je preuzeo rukovođenje Budvom, kazao da su postigli pozitivne rezultate, kako u stabilizaciji finansijske situcije, tako i u organizaciji svih opštinskih službi.

"Ono što smo zatekli bio je potpuni finansijski i organizacioni haos. Nije lako boriti se sa ovim probpemima. Međutim, mi imamo riješenost da kroz jedan duži vremenski period, istrajavanju na poštenom, beskompromisnom pristupu, unaprijedimo život u Budvi. Za ovih šest mjeseci smo dosta toga učinili, pokrenuli smo stvari sa mrtve tačke i rezultati su vidljivi. Naravno kritika ima i treba da ih bude, ni jedna vlast nije idealna, ali mi smo značajno bolji u odnosu na naše prethodnike unazad 10 godina“, istakao je Krapović.

Kako je istakao prihvatiti i pokrivati funkciju predsjednika Opštine, bio je za njega ogroman lični i profesionalni izazov.

"U Opštini smo formirali izuzetan tim saradnika, sekretara rukovodilaca. Za ovih šest mjeseci oni su svojim radom donijeli mnogo pozitivnih rezultata", kazao je Krapović.

Prema njegovim riječima ljudi u Budvi su vidjeli da postoji promjena i što je još važnije da je promjena moguća.

"Da bismo napravili ovakvu promjenu i zaokret na pređašnji način rada u svom svakodnevnom radu sam primjenjivao pošten i pravičan nastup i pristup koji je jednak prema svima bez obzira na politička , lična ili neka druga svojstva. Naš rad je u potpunosti transparentan za javnost, a vrata moga kabineta su otvorena za sve", naveo je Krapović.

Upravljanje Budvom za proteklih šest mjeseci, kako je ocijenio, bio je u potpunosti krizni menadžment.

"Glavni fokus našeg djelovanja je bila finanijska stabilizacija Opštine što je iziskivalo rješavanje ogromnog broja, prije svega eksternih problema, raznih neraščišćenih računa koji imaju građani i preduzeća sa Opštinom. U finalu mogu da kažem da je situcija mnogo bolja nego prije šest mjeseci. U narednom periodu planiram da se posvetim unutrašnjoj organizaciji Opštine, kako bi se stvorila proaktivna, moderna i fleksibilna uprava, koja će biti na usluzi građanima i koja je primjerena onome što Budva jeste i treba da predstavlja", ocijenio je Krapović On je taksativno po sekretarijatima i opštinskim službama naveo sve šta je urađeno u Budvi u propteklih pola godine.

Kako je istakao najbitnije da Opština nikome ne duguje, odnosno da se obaveze redovno izmiruje, od plata zaposlenima, pa do ostalih ugovorenih obaveza.

"Za prvih gotovo šest mjeseci po izvještaju Sekretarijata za finanijse ostvareni su prihodi od 8,8 miliona eura što je za 14 odsto više nego lani, naplaćeno je 2,2 miliona eura na ime poreza na nepokretnost, ali u istom periodu raznim prinudnim blokadma sa opštinskog računa je naplaćeno 2,6 miliona eura. Opštinska Služba za naplatu komunlija je u ovom periodu zaključila čak 53 ugovora sa graditeljima, čija je ukupna vrijednost 3,4 miliona eura, što je za 37 odsto više nego lani. Kada je riječ o naplati komunalija ona je za gotovo 76 odsto veća nego u istom periodu prošle godine", kazao je Krapović.

Gradonačelnik Budve je rekao i da je broj izvoda licenci za taksi vozila, za 50 manji nego prošle godine, odnosno da ih je izdato 344, da je intezivirana aktivnost na legalizaciji privatnog smještaja a to kako je kazao, svjedoči i podatak da je obuhvaćeno novih 800 ležaja u odnosu na prošlu godinu, čime će biti veći priliv od boravišne takse.

Takođe se pohvalio i da Planom privremenih objekata, nije ucrtana ni jedna nova lokalcija, već da su urađene redukcije, a posebno se ove godine očekuje od Komunaline polciije i inspekcije, koja, kako je naveo, već svojim novim fer pristupom, bez selekcije postigla velike rezultate na terenu. Do sada su inspektori izrekli 849 prekršajnih naloga, 200 više negoi lani, čija je ukupna suma 55.000 eura. Zaustavljena je i gradnja tokom sezone, a kako je kazao, zbog nepoštovanja pravila pečatirana su četiri gradilišta .

On je kazao da je na zahtjev mjesne zajendice Petrovac donijeta nova odluka o zabrani gradnje za prostor DUP Petrovac, koja pored već donijete, ubraja i zabranu gradnje za hotele, a sve u svjetlu urbanističkog haosa koji je u tom primorskom mjestu.

Krapović je rekao da će uskoro biti i zaključen aneks ugovora sa organizatorima festivala Sea dance na Jazu, kao i da će finansijsko učešće opštine u organizaciji tog događaja biti znatno manje nego do sada, ne precizirajuć o kojoj se sumi radi.

Za šest mjeseci potrošio 600 eura za reprezentaciju

Krapović je kazao da je za šest mjheseci od kada je na fukciji, njegov kabinet na reprezentaciju potrošio svega 636 eura.

"Za reprezentaciju je trošeno stotinu eura mjesečeno, složićemo se da je to zaista zanemarljivo.Za službena putovanja u ovom periodu potrošeno je deset hiljada eura, četiri hiljade eura manje nego u odnosu na prošlu godinu, kada je vldala možda i najskromnija DPS garnitura. Taklođe je smanjena za 30 odsto potrošnja za gorovo službenih automobila, a za četvrtinu su smanjeni troškovi mobilnih računa“, istakao je Krapović

Nema nesporazuma ne relaciji SNP-Demokrate

Potpredsjednik Opštine i lider budvanskog SNP Veselin Marković kazao je da nije bilo nesporazuma na relaciji SNP i Demokrate, te da to nije razlog što je sjednica loklanog parlamenta prekinuta.

"Funkcionišemo u organima lokalne uprave kao jedan tim i taj će se trend nastaviti ubuduće. Pitanje nastavka sjednice je za predsjdnika Skupštine opštine. Sve političke partije unutar naše koalcije, a ima ih devet imaju svoje posebne stavove i interese, koje naravno moraju uklapati u ono što je zajednički trend i pravac rada. Nekada je te kompromise lakše postignuti, nekad malo teže, ali u suštini postižemo ih i to sasvim solidno. Ne u granici što su naše želje, ali sigurno u granbci naših mogućnosti", istakao je Marković.

Bonus video: