Đukanović: Antifašizam poluga istorije bez koje ne bi bilo državne obnove

"Trinaestojulski ustanak 1941. godine je po mnogo čemu bio jedinstven. To je prvi antifašistički ustanak u nacistički zgaženoj Evropi. On je i po svojoj masovnosti bio bez premca, praktično u jednom trenu digla se sva Crna Gora“, poručio je Đukanović
107 pregleda 7 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.07.2018. 09:27h

Antifašizam je poluga istorije bez koje ne bi bilo društvenog preporoda, kao ni državne obnove Crne Gore u 20. i 21. vijeku, saopštio je danas crnogorski predsjednik, Milo Đukanović.

"Antifašizam je prvi, fundamentalni uslov i postojanja i opstanka Crne Gore“, kazao je Đukanović na Akademiji povodom Dana državnosti i Dana ustanka crnogorskog naroda.

On je danas položio vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegove Služba za informisanje, saopštio da je 13. jul 1941. godine najveći datum burne slobodarske istorije Crne Gore.

"Uz njega ove godine jubilarno stoji još jedan slavni 13. jul, kada je prije 140 godina Crnoj Gori na Berlinskom kongresu potvrđeno međunarodno državno priznanje, utemeljeno 20 godina ranije slavnom bitkom na Grahovcu“, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da su državna politika Crne Gore, sistem vrijednosti koji se usvaja i uspjesi koji se nižu na unutrašnjem i međunarodnom planu, čvrsto utemeljeni na civilizacijskim tekovinama antifašizma, na afirmisanju suštinskih vrijednosti istorijskog nasljeđa i progresivnih zahtjeva društva 21. vijeka.

"Trinaestojulski ustanak 1941. godine je po mnogo čemu bio jedinstven. To je prvi antifašistički ustanak u nacistički zgaženoj Evropi. On je i po svojoj masovnosti bio bez premca, praktično u jednom trenu digla se sva Crna Gora“, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, takav opštenarodni bunt uzdigao je ime i ugled Crne Gore na najviši nivo u njenoj istoriji.

"Tog 13. jula 1941. herojski je ustao cio crnogorski narod, na prvom mjestu njegova neustrašiva mladost. Ali ne samo da bi slomili okove okupatora, nego i da bi zbacili ponižavajući jaram Podgoričke skupštine 1918. godine“, kazao je Đukanović.

On je naveo da se zato, nakon 100 godina od tih nelegalnih i nelegitimnih odluka, može reći da je Trinaestojulski ustanak 1941. godine za crnogorski narod imao karakter akcije dvostrukog oslobođenja i dvostruke pobjede nacionalnog dostojanstva.

Crna Gora će, kako je saopštio Đukanvoić, sa još snažijom ambicijom i obogaćenom energijom produbljivati reformske i evropske pristupne procese.

"Ne da bi time ugodila bilo kome, nego prije svega u svom državnom interesu, u interesu svojih građana i svoje budućnosti“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: