DPS od članarina uzima više nego svi partneri na državnom nivou

Prema finansijskim izvještajima koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) DPS je prošle godine od članarina prikupio 132 hiljade eura, dok su Socijaldemokrate (SD), Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i albanske partije zajedno prikupile oko 44 hiljade eura
209 pregleda 5 komentar(a)
DPS, Milo Đukanović, Duško Marković, Tarzan Milošević, Foto: Filip Roganović
DPS, Milo Đukanović, Duško Marković, Tarzan Milošević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.08.2018. 06:11h

Demokratska partija socijalista (DPS) je prošle godine od članarina prikupila tri puta više novca nego svi njeni koalicioni partneri na državnom nivou. Prema finansijskim izvještajima koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) DPS je prošle godine od članarina prikupio 132 hiljade eura, dok su Socijaldemokrate (SD), Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i albanske partije zajedno prikupile oko 44 hiljade eura.

“U dijelu koji se odnosi na prihode, DPS je od članarina u 2017. godini prikupio 132 hiljade eura. Prihodi od članarina u 2016. godini iznosili su 130.000 eura”, navodi se u finansijskom izvještaju objavljenom na sajtu ASK.

Partija Mila Đukanovića najveći dio novca novca dobija od članova zaposlenih u državnoj upravi, s obzrom da su obavezni da svakog mjeseca izdvajaju dio plata za finansiranje partije. Odlukom o članarinama predviđeno je da funkcioneri koji predstavljaju partiju u upravnim odborima, savjetima ili bordovima direktora mjesečno izdvajaju sedam odsto zarade, dok funkcioneri na državnom i lokalnom nivou svakog mjeseca izdvajaju tri odsto neto zarade. Primjera radi, po tom osnovu, premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković za članarinu izdvaja 58 eura mjesečno, dok potpredsjednik vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin partiji svakog mjeseca daje 48 eura. Generalni sekretar Nataša Pešić za partiju izdvaja 43 eura, a potpredsjednik vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede Milutin Simović za članarinu izdvaja 52 eura. Statutom DPS-a je predviđeno da jedan odsto od plate za partiju izdvajaju članovi zaposleni u državnim i organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima u državnoj, opštinskoj, mješovitoj ili privatnoj svojini, dok nezaposleni, penzioneri i studenti nijesu obavezni da plaćaju članarinu. Zakonom o finansiraju političkih subjeketa predviđeno je da partijske članarine ne smiju iznositi više od 10 odsto zarade.

44 hiljade eura su prošle godine od članarina prikupile Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijative. Članovi albanskih partija oslobođeni su plaćanja članarina

Za razliku od većeg koalicionogh partnera, Socijaldemokrate su prošle godine od zaposlenih članova prikupili 25.702 eura. Kako se navodi u finansijskom izvještaju, partija Ivana Brajovića je prije dvije godine od članarina prikupila 30.796 eura. Odlukom Glavnog odbora Socijaldemokrata partijski funkcioneri koji su zaposleni u državnoj upravi za stranku moraju izdvajati tri odsto plate, dok oni koji imaju i neku funkciju u javnom sektoru partiji moraju davati deset odsto plate. Ostali zaposleni članovi SD-a moraju za stranku davati jedan euro mjesečno, dok su penzioneri, studenti i nezaposleni oslobođeni plaćanja članarine.

U izvještaju Bošnjačke stranke navodi se da je partija prošle godine od članarina prikupila 18.283, dok je ta suma prije dvije godine iznosila 17.697. U partiji Rafeta Husovića predviđeno je da član koji se nalazi na državnoj funkciji mora za partiju izdvajati tri odsto zarade. Odlukom o članarinama određeno je da članovi GO mjesečno izdvajaju tri, opštinskih odbora dva, a članstvo po jedan euro. Partija Marije Vučinović je od članarina prošle godine prikupila 282 eura, dok je taj iznos prije dvije godine iznosio 119 eura.

Zarađuju i od kirije

Za razliku od ostalih parlamentarnih partija, DPS je prošle godine imao prihode i od zakupa poslovnih prostora. Po tom osnovu, Đukanovićeva partija zaradila je 38.700 eura.

“Revizijom je utvđeno da se dio prihoda u iznosu od 12.960 eura odnosi na prihode od zakupa poslovnog prostora u Podgorici, koji je vlasništvo DPS-a (poslovni prostor preuzet od MN Prominent), dok se preostali dio prihoda u iznosu od 25.740 odnosi na prihode ostvarene od lokalnih samouprava po osnovu refundacije troškova zakupa. U Danilovgradu je refundirano 2.640 eura, u Nikšiću 8.400, Kotoru 12.000 i u Herceg Novom 2.700 eura”, navodi se u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI).

SDP prikupio 5.361 euro

Socijaldemokratska partija (SDP) je jedina opoziciona stranka u kojoj postoji obaveza plaćanja članarine. Stranka Ranka Krivokapića je po tom osnovu prošle godine prikupila 5.361 euro, što je skoro duplo manje nego u 2016. godini. Odlukom o članarini predviđeno je da funkcioner SDP-a na državnom nivou za stranku izdvaja tri odsto plate, dok član partije koji pored zaposlenja ima i neku drugu funkciju u javnom sektoru izdvaja dest odsto plate. Nakon izbora 2016. godine, SDP nema predstavnika u državnim institucijama.

Bonus video: