OTVORILI DVA NOVA POGLAVLJA

Crna Gora otpočela zatvaranje pregovaračkih poglavlja

Pejović je ukazao da će reforme u ovoj oblasti pripremiti crnogorske kompanije za ravnopravno učešće na zajedničkom evropskom tržištu od pola milijarde stanovnika
5 komentar(a)
Aleksandar Pejović, EU, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Pejović, EU, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Na Međuvladinoj konferenciji danas u Luksemburgu, Crna Gora je otvorila dva nova pregovaračka poglavlja, Poglavlje 1 – Slobodno kretanje roba i 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, i privremeno  zatvorila poglavlje 30 – Vanjski odnosi.

Zajednički je ocijenjeno da, ispunjavanjem završnih mjerila i zatvaranjem poglavlja iz oblasti vanjskih odnosa, Crna Gora otpočinje novu fazu pregovaračkog procesa. Pohvaljena je istrajnost proevropske politike i kontinuitet reformi, usljed čega je Crna Gora, nakon 5 godina pregovaračkog procesa, otvorila 28 od ukupno 33 poglavlja u kojima se vode pregovori i privremeno zatvorila tri.

 U obraćanju predstavnicima država članica i Evropske komisije, šef crnogorske delegacije, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, naglasio je da današnje zatvaranje Poglavlja 30 – Vanjski odnosi predstavlja značajnu prekretnicu u pregovaračkom procesu. 

“Nakon dvije godine uspješnog rada, u potpunosti smo uskladili svoju trgovinsku politiku sa politikom Evropske unije, čime smo zavrijedili zatvaranje ovog značajnog poglavlja i ulazak u novu fazu pregovaračkog procesa. Ovo praktično znači da je Crna Gora, kada je riječ o pravilima i procedurama koje važe u oblasti međunarodne trgovine, razvojne politike i humanitarne pomoći, već gotovo postala dio Evropske unije ”, naveo je ministar.

Nalašavajući značaj pregovaračkog procesa u Poglavlju 1 – Slobodno kretanje roba, Pejović je ukazao da će reforme u ovoj oblasti pripremiti crnogorske kompanije za ravnopravno učešće na zajedničkom evropskom tržištu od pola milijarde stanovnika.

“S druge strane, usvajanje evropskih pravila u oblasti regionalne politike i upravljanja strukturnim fondovima, u okviru Poglavlja 22, razviće našu sposobnost da kao buduća članica EU uspješno iskoristimo evropske fondove za bolji život naših građana i nakon članstva u EU,” rekao je ministar.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka evropskih poslova Malte Elena Dali pozdravila je dobar napredak Crne Gore u sprovođenju ključnih reformi i ispunjavanju uslova za članstvo u Uniji. Ocijenila je da je ovaj značajan uspjeh Crne Gore signal čitavom regionu Zapadnog Balkana da EU ostaje posvećena procesu proširenja, u skladu sa zaslugama pojedinačnih zemalja kandidata.

Predstavnik Evropske komisije, generalni direktor za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson pohvalio je napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava i pozvao na nastavak dobre dinamike reformskih procesa na planu evropskih integracija. Pozdravio je konstuktivnu ulogu Crne Gore u oblasti regionalne saradnji i podršku koju Crna Gora pruža ostalim zemljama regiona u procesu pridruživanja EU.  

Osmi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje održan je ranije danas u Luksemburgu, kojim je predsjedavao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović. Delegaciju EU je, u ime visoke predstavnice EU Federike Mogerini, predvodila ministarka za evropska pitanja Malte Elena Dali, dok je u ime Evropske komisije sastanak vodio generalni direktor za susjedstvo i politiku proširenja u EK Kristijan Danijelson.

Preporučujemo za Vas