Finansiranje kampanja: CG najgora na Balkanu, u društvu Sudana, Turske i Egipta

Dok je u Srbiji i Makedoniji izborni proces ocijenjen kao "nizak", u Hrvatskoj je "visok", dok je u Sloveniji "veoma visok"
85 pregleda 4 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Zoran Đurić
glasanje, izbori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.06.2018. 16:14h

Finansiranje izbornih kampanja u Crnoj Gori je na veoma niskom nivou, iako je izborni proces poboljšan, navodi se u istraživanju Projekta za izborni integritet (EIP).

Prema podacima projekta univerziteta Harvard, Crna Gora je po osnovu finasiranja kampanja najgore ocijenjena država na Balkanu.

Prema istraživanju ona je na nivou Sudana, Turske i Egipta.

Prema istraživanju, cjelokupan izborni proces u Crnoj Gori ocijenjen je kao "umjeren", a istu ocjenu dobile su Albanija, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Bugarska.

Dok je u Srbiji i Makedoniji izborni proces ocijenjen kao "nizak", u Hrvatskoj je "visok", dok je u Sloveniji "veoma visok".

"Problem sa novcem u politici je glavna vijest širom svijeta. Propusti u finansiranju kampanja olakšavaju korupciju i potkopavaju osjećanja građana o legitimnosti izbora. Destabilizuju režime, loše utiču na pružanje javnih usluga i kvare izglede za ekonomski rast. Izborna korupcija podrazumeva zloupotrebe, kao što je kupovina glasova ili podmićivanje zvaničnika", navodi se.

Istraživanje je dio akademskog projekta, koji se sprovodi od 2012. godine, a u kojem se analizira ispunjenost demokratskih standarda prilikom sprovođenja izbora. Analizira rad institucija, sprovođenje zakona, praćenje izbora i njihovo finansiranje.

"Demokratija zahtjeva od mnogih institucija da rade efikasno. To podrazumijeva konkurentost političkih partija, nezavisno pravosuđe, slobodu štampe, nadzor parlamentarnih tijela i ustavnu kontrolu kojima se sprječavaju zloupotrebe izvršne vlasti. Izbori sa integritetom su osnova koja povezuje građane sa državom. Oni podrazumijevaju odgovornost nosilaca vlasti prema biračima", navodi se u istraživanju.

Bonus video: