Marković: Sada nemamo preča posla od razvoja i ekonomije

"Ako opozicija želi dijalog na temu novih parlamentarnih izbora to mogu da rade između sebe", rekao je Marković
34 komentar(a)
Duško Marković Žabljak, Foto: Gov.me
Duško Marković Žabljak, Foto: Gov.me
Ažurirano: 16.06.2017. 16:59h

Pristupanje Crne Gore NATO-u je završena stvar i Vlada Crne Gore sada nema preča posla od razvoja i ekonomije, poručio je sa Žabljaka premijer Duško Marković.

On je danas razgovarao sa rukovodstvom opštine Žabljak, Javnog preduzeća Nacionalni parkovi i Nacionalnog parka Durmitor.

"Crna Gora je, nadam se za sva vremena, ostavila iza sebe potrebu definisanja strateških pravaca. Te odluke, u koje smo morali ući, donijeli smo - 2006. smo obnovili državu, a 5. juna smo ušli u NATO i time učvrstili volju većine građana – da imamo svoju državu, da sami odlučujemo o svojim perspektivama i da budemo sigurni. Evropska unija je naš sljedeći strateški izbor. To ide dobro, a sada će dodatno dobiti na dinamici jer ćemo biti relaksirani ovih tema koje smo kvalitetno riješili i ostavili za sobom. 20. juna u Briselu otvaramo još dva pregovaračka poglavlja, i još jedno zatvaramo. Sa 28 otvorenih poglavlja od 33, i sa 3 zatvorena ulazimo u novu fazu odnosa sa Evropskom unijom. Uz Berlinski proces vjerujem da sada idemo u nove benefite pogotovo kada je riječ o infrastrukturi. Zbog svega toga, sada treba da budemo posvećeni pitanjima razvoja i ekonomije. Nemamo sada preča posla. Vjerujem da ćemo nakon današnje posjete pratiti na dnevnom nivou šta se dešava na terenu, da li se dešavaju vidljive promjene ili imamo samo planove u glavama. Odavde moraju da dolaze ideje koje ste sposobni da pretvorite u rezultat", rekao je Marković na sastanku sa rukovodstvom opštine na čelu sa predsjednikom opštine Veselinom Vukićevićem i predsjednikom Skupštine opštine Vidojem Tomčićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer je ponovio da će parlamentarni izbori "biti u predviđenom roku".

"Ako opozicija želi dijalog na temu novih parlamentarnih izbora to mogu da rade između sebe", rekao je Marković.

Dodao je da vladajuća koalicija nakon učlanjenja u NATO i "ubrzanja evropskih integracija ključnim smatra ekonomska pitanja". Sa opozicijom, kako je saopšteno iz Vlade, može biti razgovora, ali da to mora biti dijalog, a ne ucjene.

Na pitanje da prokomentariše događaje u Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore, Marković je rekao da je vladajuća koalicija "pokazala demokratski kapacitet dopustivši da toj sjednici prisustvuju i poslanici Demokratskog fronta koji nijesu članovi Administrativnog odbora".

"Dakle, dozvolili su poslanici DPS-a i menadžment Skupštine da uđu i da kažu to što misle. Vidjeli ste kakav je njihovo govor bio. To je govor prijetnji, govor mržnje", rekao je Marković.

Istakao je da su poslanici Demokratskog fronta "imali demokratsku priliku i da su je potrošili, a da su poslanici vladajuće koalicije postupali na demokratski način".

Bonus video: