Milačić: Vrijeme je da lideri tradicionalne opozicije napuste politiku

"Ovo su bili istorijski izbori makar u jednome: pokazali su, potpuno i nedvosmisleno, da je smjena generacija u političkim elitama ono što žele građani i ono što je neminovno kao dio procesa istinske demokratizacije društva
87 pregleda 132 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 28.05.2018. 11:06h

Lider Prave Crne Gore pozvao je "iskusnije kolege" iz opozicije da "napokon prepuste politiku mladim ljudima u svojim partijama".

Time će, kako je rekao pomoći proces smjene generacija "koji je prijeko potreban ovom društvu".

"Mi u Pravoj Crnoj Gori nijesmo, niti ćemo čekati njihovu dobru volju, već smo, upravo ne želeći da ih čekamo, sami i samostalno krenuli u stvaranje jedne nove i čiste političke partije za buduća vremena, predvođene novom generacijom političara", rekao je Milačić.

Najavio je i da će Prava Crna Gora uskoro početi "ogroman terenski rad", te da će u narednim mjesecima raditi na na partijskoj infrastrukturi

Milačić je rekao da je izborni dan u Poodgorici pokazao da se živi "u diktaturi straha u kojoj Demokratska partija socijalista, na izborni dan, ima razgranatu mrežu neformalnih paralelnih punktova-jazbina, koji služe da se utiče na birače i da se kontroliše izborni proces i duše ljudi".

"To je metastaziralo do te mjere da, vidjeli ste, aktivisti DPS-a - lokalne kabadahije, špijuni i krimosi - batinaju aktiviste opozicionih partija, potežu oružje, otimaju kamere, tjeraju aktiviste opozicije iz djelova grada koji su pod njihovom kontrolom... Riječju: divlji Zapad. Zbog toga sam juče, prije zatvaranja biračkih mjesta, a i sada to činim, zamolio kolege iz opozicije da se sastanemo i preispitamo priznavanje rezultata izbora u ovakvoj atmosferi otvorenog nasilja i orgijanja grube sile DPS-a. Ništa od toga: čak i oni najpozvaniji, čak i oni koji su juče najviše pretrpjeli od tog DPS-a, ne namjeravaju da ne prihvate ove rezultate i da se ozbiljnije uhvatimo u koštac sa onim što nam se juče dogodilo. To je, iako partijski legitimno, loše po ukupnu demokratizaciju ove zemlje, jer prihvatiti ovakav proces je ništa drugo do cementiranje ovakvih kriminalnih radnji, atmosfere ludila i opšteg bezakonja", naveo je Milačić.

Zahvalio je svima koji su glasali opoziciju, posebno onima koji su zaokružili Pravu Crnu Goru.

"Ovo su bili istorijski izbori makar u jednome: pokazali su, potpuno i nedvosmisleno, da je smjena generacija u političkim elitama ono što žele građani i ono što je neminovno kao dio procesa istinske demokratizacije društva. Slikovit primjer: Ko je juče, da tako kažem, ginuo i izgarao na ulicama crnogorskih gradova rvajući se sa DPS kerberima? Samo mladi ljudi iz nekoliko opozicionih političkih partija. Nigdje juče nijeste niti čuli, niti vidjeli lidere tradicionalne opozicije. Nigdje. Ovi izbori su pokazali da je došlo vrijeme da lideri tradicionalne opozicije napuste politiku i nakon decenija pokušavanja prepuste politiku onima koji to mogu i bolje i brže".

Na juče održanim lokalnim izborima Prava Crna Gora osvojila je jedan mandat u Baru, Danilovgradu, dok je koalicija Za spas Pljevalja, koju pored Prave čine i DNP i Pokret za Pljevlja na lokalnim izborima osvojila četiri mandata.

Bonus video: