U SNP-u Milić i poslije Milića

Milića predložili za predsjedavajućeg Glavnog odbora i Izvršnog odbora SNP-a do kongresa, Branka Ivanovića za zamjenika
109 pregleda 9 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.06.2017. 05:23h

Odlazeći predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić predložen je za predsjedavajućeg Glavnog odbora (GO) i Izvršnog odbora (IO) te partije do kongresa.

U odluci SNP-a koja je dostavljena članovima GO kojim trenutno predsjedava Branko Ivanović, iako nije najstariji član GO, što propisuje Statut partije, Milić je predložen za rukovodioca GO i IO sa zadatkom da pripremi “odluke koje je neophodno donijeti radi sazivanja kongresa i sprovođenja predkongresnih unutarpartijskih postupaka, te da u roku od 10 dana od donošenja ove odluke sazove sjednicu

GO”. Na današnjoj sjednici GO SNP treba da konstatuje ostavku predsjednika.

U istoj odluci, kojom je predloženo da Milić rukovodi partijom do kongresa, za njegovog zamjenika predložen je aktuelni rukovodilac GO Branko Ivanović, i to bez potpisa predlagača. Ovo znači da predsjednik partije u ostavci biti zadužen za propreme kongresa SNP-a iako je podnio ostavku na tu funkciju.

Takođe, članovima GO dostavljena je i odluka o produženju mandata odboru SNP-a u Glavnom gradu i na Cetinju, kao i opštinskim odborima u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Baru, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plužinama, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Tivtu, Kotoru, Ulcinju, Šavniku, Herceg Novom i Žabljaku. Podsjećamo, predsjednici 13 odbora kojima je istekao mandat ranije su poslali zahtjev da se otkaže sjednica GO SNP na kojoj je trebalo da se konstatuje Milićeva ostavka i pismo kojim izražavaju žaljenje zbog njegove ostavke i gdje navode da je jedino pravedno da odlazeži predsjednik vodi partiju do kongresa.

Ivanović i Milić će, prema odlukama u koje su “Vijesti” imale uvid, nakon ostavki Zvezdana Berilažića i Marije Janičić, u taj partijski organ uvesti Milutina Šuškavčevića i Aleksu Kankaraša. Milićevi oponenti u GO kažu da odlazeći predsjednik partije sve ovo radi kako bi on pripremao kongres, jer bi se u suprotnom, kako tvrde, sukobili članovi GO koji podržavaju Milića i oni koji su uz Snežanu Jonicu, a to su kotorski, danilovgradski, barski, pljevaljski i.

Protivnici Srđana Milića navode da je “gotovo sigurno da u toj farsi neće učestvovati”. Oni navode i da je računovodstvo partije iz prostorija ispod Gorice premješteno u prostorije na obali Morače, odnosno partijskoj centrali kako bi se partijske finansije držale pod kontrolom.

Sjednica GO SNP biće elektronska, što je, kako kažu protivnici Milića, pokušaj da se izbjegne sučeljavanje argumenata u GO.

Poslije sedam dana ozvaničio ostavku

Iako je ostavku na mjesto presjednika partije podnio 25. maja, Srđan Milić je njeno ozvaničenje sačekao nedjelju dana. Kako se vidi iz dokumenata dostavljenim “Vijestima” Milićeva ostavka zavedena je tek 2. juna ove godine. Milić je u pisanoj ostavci pozvao da se u najskorije vrijeme zakaže sjednica GO radi otvaranja unutarpartijskog postupka vezanog za zakazivanje kongresa.

Ostao mu samo jedan potpredsjednik

Potpredsjednik SNP-a Veselin Bakić podnio je ostavku na tu funkciju još 30. maja. Kako navode izvori iz SNP-a Bakić je prilikom ostavke povukao i svoj deponovani potpis, i nije više želio da se bavi finansijama partije. To je drugi od tri potpredsjednika partije koji su podnijeli ostavku. Prije Bakića to je učinio Vlado Samardžić, a na toj funkciji ostala je samo Danijela Pavićević.

Bonus video: