"Nećemo plaćati više od 30.000 eura za smještaj zaposlenih u Poreskoj upravi i Ministarstvu"

"Nova opštinska uprava dobila je povjerenje građana kako bi prekinula lošu praksu prethodnika. To je razlog zbog kojeg su budžetom za 2017. godinu predviđene značajne uštede u troškovima adminjstracije, pa su za 26.000 eura smanjeni troškovi za mobilne telefone", navodi se u saopštenju iz Jokićevog kabineta
0 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Demokrate Kotor
Vladimir Jokić, Foto: Demokrate Kotor
Ažurirano: 15.06.2017. 10:41h

Ubuduće nećemo plaćati ni više od 30.000 eura za troškove smještaja u Kotoru zaposlenih u Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija za obavljenje njihovih redovnih djelatnosti tokom turističke sezone, saopšteno je danas iz kabineta predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića.

U saopštenju se dodaje da će u cilju transparentnosti lokalne uprave i otvorenosti ka građanima i medijima, Opština Kotor praktikovati redovno medijsko obavještavanje javnosti o svim aktivnostima koje preduzima nova lokalna vlast, na čelu sa Jokićem, kao i da to nije samo njihova obaveza, već rezultat osjećaja odgovornosti za preuzete ključeve grada Kotora.

"Nova opštinska uprava dobila je povjerenje građana kako bi prekinula lošu praksu prethodnika. To je razlog zbog kojeg su budžetom za 2017. godinu predviđene značajne uštede u troškovima adminjstracije, pa su za 26.000 eura smanjeni troškovi za mobilne telefone", navodi se u saopštenju iz Jokićevog kabineta.

Iz kabineta navode da je Jokić ranije naredio prodaju službenog automobila Audi A6, koji se nalazio u vlasništvu Opštine, kako bi se novac dobijen na ovaj način preusmjerio u rješavanje egzistencijalnih problema onih Kotoranki i Kotorana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe idodaju da je u toku tenderska procedura prodaje ovog automobila.

Taj automobil je prije nepune tri godine kupila tadašnja gradonačelnica Marija Ćatović (DPS).

"Takođe, predsjednik Opštine i drugi opštinski funkcioneri za službene potrebe koriste svoja privatna vozila, osim u izuzetnim slučajevima, kad postoji potreba za tim na međugradskim relacijama. U pripremi su i pravilnici kojima će se na detaljan način regulisati korišćenje opštinske imovine. Uz to, u toku je formiranje komisija za popis i procjenu opštinske imovine, nakon čega će građanima, kroz registar javne imovine, biti omogućena kontrola njene upotrebe. Najstroža kontrola upotrebe javne imovine i javnih sredstava ostaće prioritet ove administracije i u narednom periodu, o čemu ćemo blagovremeno obavještavati javnost", zaključuje se u saopštenju iz kabineta predsjednika Opštine Kotor.

Bonus video: