Džordž Fridman: Šta će Crna Gora u NATO, kako smo došli do toga?

Na pitanje novinara šta je veća opasnost za ovaj region - predsjednici država ili terorizam, Fridman je rekao da je najveća opasnost za ovaj region "sam region"
161 pregleda 25 komentar(a)
Džordž Fridman, Foto: Beta-AP
Džordž Fridman, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.06.2017. 20:03h

Evropska unija je veličanstveni eksperiment, ali možda preambiciozan, a razvoj u istočnoj Evropi blokira politika, ocijenio je danas na konferenciji u Beogradu geopolitički analitičar Džordž Fridman. Na diskusiji "Vetrovi promena", u hotelu Kraun plaza u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), Fridman je odgovarao na pitanja predsjednika tog centra Vuka Jeremića. "Evropska unija ima tri komponente - zona slobodne trgovine u kojoj je Njemačka dominantna, zatim eurozonu, tu je pitanje kako utvrđujemo vrijednost eura, i treća sam Brisel i tu je pitanje ko donosi odluke i kome polaže račune", rekao je Fridman. On je rekao da predviđa Evropu na dva kolosjeka i dodao da će se razbiti zona slobodne trgovine, ali da ne zna kako bi zemlje mogle da izađu iz eurozone, a da ne bankrotiraju.

Fridman je naveo i da se institucije osnovane poslije Drugog svjetskog rata, kao što je NATO, "održavaju u životu" jer je to "lakše nego restrukturirati ih". "Crna Gora je sada u NATO-u. Moja zemlja (SAD) je sada u pravnoj obavezi da brani Crnu Goru. Kako smo došli do toga? Šta će Crna Gora u NATO?", upitao je Fridman.

Srbija ima izuzetne intelektualne talente, ali politika zapravo blokira razvoj, rekao je analitičar. "Od raspada Jugoslavije na Balkanu nije bilo srećnih vremena. Integracija u EU dovela bi do složenih pitanja, potrebno je biti krajnje oprezan. Mene bi zanimala 'federacija' Balkana. Nije vaš spas u Evropi, već da shvatite da je najbolji period bio vrijeme Jugoslavije, bez obzira na opresivni komunizam", kazao je Fridman. Na pitanje novinara šta je veća opasnost za ovaj region - predsjednici država ili terorizam, Fridman je rekao da je najveća opasnost za ovaj region "sam region" i da terorizam jeste problem, ali da za sada nije egzistencijalan problem. "Vi niste dio centralne Evrope i zbog toga treba da budete srećni. Imate izuzetne intelektualne talente, nigdje ne mogu da dobijem tako dobru ekspertizu tako jeftino. To će omogućiti da se razvijete. Jedino što vam stoji na putu ste vi sami. Važno je sagledati sebe, više ličite na Rumuniju i Mađarsku nego na Austriju", rekao je on.

Džordž Fridman je autor desetak svjetskih bestselera, a tokom 2015. godine, osnovao je kompaniju "Geopolitical Futures" koja se bavi predviđanjem tokova svjetskih događaja.

Fridman je bio na čelu privatne američke konsultantske firme "Stratfor".

Bonus video: