"DOPRINOSE BORBI PROTIV KORUPCIJE"

Radonjić: ASK postigla mjerljive rezultate

Navodi se da su predstavnici EK i Delegacije EU u Podgorici zahvalili partnerima iz Crne Gore na odličnoj saradnji i uspješnom završetku misije
93 pregleda 0 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Savo Prelević
Sreten Radonjić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.06.2017. 15:28h

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) kontinuirano sprovodi obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23. i ostvarila je mjerljive rezultate koji doprinose sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori, saopštio je direktor te institucije, Sreten Radonjić.

U Podgorici je danas održan završni sastanak ekspertske misije Evropske komisje (EK), koja je bila posvećena procjeni ispunjenosti privremenih mjerila koja se odnose na prevenciju korupcije iz 23. poglavlja, za čije sprovođenje je nadležan ASK. 

„Misiju, koja je boravila u Crnoj Gori od 5. do 9. juna u cilju procjene napretka u ovoj oblasti, predvodili su slovenački i letonski eksperti koji su tim povodom imali niz sastanaka s predstavnicima ASK-a i Državne revizorske institucije”, kaže se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

 Pregovarač za 23. poglavlje, Miodrag Radović, kazao je da očekuje da će izvještaj eksperata pružiti realnu sliku o aktuelnom stanju, zakonodavnom i institucionalnom okviru u oblasti prevencije korupcije i da će njihove preporuke doprinijeti nadogradnji crnogorskog sistema u smjeru ispunjenja privremenih mjerila u poglavlju 23.

„Radonjić je naglasio da Agencija kontinuirano sprovodi obaveze iz Akcionog plana za 23. poglavlje, privremenih mjerila, Operativnog dokumenta, te da je od početka svog rada ostvarila mjerljive rezultate o kojima su eksperti imali prilike da se informišu tokom misije, a koji doprinose sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori”, piše u saopštenju. 

 Navodi se da je Radonjić istakao da će izvještaji i preporuke koje će sačiniti eksperti poslužiti Agenciji za dodatno unapređenje u radu i postizanje što boljih rezultata u oblasti sprečavanja korupcije.

 Predstavnica EK, Maja Smrkolj, rekla je da misija, posvećena jednoj od ključnih oblasti u procesu evropske integracije, predstavlja odličnu priliku da nezavisni eksperti iz država-članica Evropske unije (EU) steknu detaljniju sliku o stanju na terenu. 

“Naglasila je da će misija omogućiti ekspertima da pruže dodatnu podršku i preporuke crnogorskim partnerima u pravcu otklanjanja nedostataka u ovim oblastima, što će u krajnjoj instanci približiti Crnu Goru članstvu u EU”, kaže se u saopštenju.

 Navodi se da su predstavnici EK i Delegacije EU u Podgorici zahvalili partnerima iz Crne Gore na odličnoj saradnji i uspješnom završetku misije. 

“Eksperti EU su tokom predstavljanja preliminarnih nalaza pohvalili dosadašnji napredak ASK i ukazali na važnost informisanja javnosti o ostvarnim rezultatima”, saopšteno je iz Minsiatarstava.

Preporučujemo za Vas