Danilović: Demokratija se ne utjeruje strahom

“Ko treba da plati kad nam se rugaju institucije države zdravstvo, školstvo, sudstvo, tužilaštvo i tako redom”
59 pregleda 6 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.06.2017. 05:49h

Zamjenik predsjednika Demosa Goran Danilović poručio je, komentarišući odredbu Krivičnog zakonika (KZ) koja propisuje kaznu do 10.000 eura za porugu NATO-u, da se demokratija ne utjeruje strahom i novčanim kaznama.

U Članu 200 KZ “Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije navodi se da će od tri do 10.000 biti kažnjen onaj “ko javno izloži poruzi Organizaciju ujedinjenih nacija, Međunarodni Crveni krst ili drugu međunarodnu organizaciju čiji je Crna Gora član”.

Neće se kazniti oni koji izlože NATO javnoj poruzi ako je ona iznijeta “u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umjetničkom djelu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke djelatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa”.

“I to ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u namjeri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da povjeruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio”, stoji u članu 201 KZ. Ista novčana kazna predviđena je i za one koje javno izlože poruzi državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, ili njenu zastavu, grb i himnu.

“Ne utjeruje se demokratija strahom i novčanim kaznama! Žalosno je da iko ikad plati zbog ruganja nekoj međunarodnoj organizaciji, a da svako može da se izruguje našim životima. Ko treba da plati kad nam se rugaju institucije države koju plaćamo kao poreski obveznici? Ko treba sa plati kad nam se ruga zdravstvo, školstvo, sudstvo, tužilaštvo i tako redom?” napisao je Danilović na svom fejsbuk profilu.

Danilović je je pitao i ko treba da plati kada se državi rugaju kriminalci, kada se zaposlenom ruga poslodavac, kada se živom čovjeku ruga mrtav sistem... “Ruganje je ostalo jedino sredstvo odbrane ljudi koji se bore protiv nepravde i besmisla! Zbog ruganja su stradali i bolji od nas! Rugao se Sokrat sa onima koji su za porugu” napisao je Danilović.

Bonus video: