Ruski hakeri napali i Crnu Goru

APT 28 je jedna od hakerskih grupa za koje se vjeruje da su ometale američke predsjedničke izbore prošle godine
161 pregleda 22 komentar(a)
haker Rusija, Foto: Shutterstock.com
haker Rusija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.06.2017. 05:20h

Hakeri povezani sa ruskim obavještajnim službama napali su Crnu Goru ranije ove godine, saopštio je zvaničnik bezbjednosne kompanije Fajer Aj.

Firma je povezala napad sa Rusijom preko infrastrukture i zlonamjernog softvera koje je koristila grupa APT 28, jedna od hakerskih organizacija za koje se vjeruje da su ometale američke izbore 2016, prenosi američki portal Hil.

Crn Gora se prekjuče formalno pridružila NATO-u, čemu su se Rusija i proruske snage u zemlji protivile.

"Širenje NATO-a Rusija često vidi kao bezbjednosnu prijetnju, a crnogorskom članstvu u NATO Rusija i proruske partije u Crnoj Gori su se snažno protivile. Vjerovatno je da je ova aktivnost dio stalnog fokusa APT28 da napada različite članice NATO-a, kao i samu tu organizaciju", rekao je tokom pres brifinga Toni Kol, potpredsjednik i direktor za tehnologiju za globalno upravljanje u firmi Fajer Aj.

U takozvanim fišing napadima, korišćeni su dokumenti u vezi sa pokretima vojnih snaga u Evropi i sastancima NATO-a da bi se primamile potencijalne žrtve, piše Hil. Drugi portal, darkreading.com, piše da je Fajer Aj saopštio da se ti dokumenti odnose na sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a i na posjetu jedinice jedne evropske vojske Crnoj Gori. Ovaj posljednji dokument je možda ukraden a onda iskorišćen u napadu.

Zna se da grupa APT 28, takođe poznata i kao Fensi Bear i Sofasi, redovno koristi fišing napade da bi pristupila kompjuterskim sistemima.

Fajer AJ vjeruje da je malo vjerovatno da će Rusija odustati od svojih interesa u Crnoj Gori sada kada je ona članica NATO-a, već da će se ovakve akcije pojačati.

Crnogorski državni organi i mediji napadnuti su u februaru takozvanim DOS napadima, slanjem velikog broja zahtjeva za pristup, zbog čega su napadnuti sajtovi privremeno bili oboreni.

Bonus video: