Orav: Članstvo u NATO bitan korak u EU integracijama

"Crna Gora stabilno napreduje u procesu pristupanja i Evropska unija će nastaviti da podržava Crnu Goru u njenim naporima u pravcu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU"
63 pregleda 0 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2017. 06:22h

Šef delegacije Evropske unije Aivo Orav čestitao je prijem i kazao da će on pozitivno uticati na evropske integracije.

“Pristupanje Crne Gore predstavlja značajan korak u ostvarivanju euro-atlantskih integracionih ciljeva zemlje. Radujemo se nastavku bliske saradnje sa našim NATO partnerima, uključujući najnovijeg člana Alijanse, na putu jačanja bezbjednosnih i odbrambenih napora u Evropi. Crna Gora stabilno napreduje u procesu pristupanja i EU će nastaviti da podržava Crnu Goru u njenim naporima u pravcu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU”, kazao je Orav za “Vijesti”.

Izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović kazao je da se nada da će prijem otvoriti novi set mehanizama koji će ojačati institucije i podstaći reforme, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Smatramo da se radi o zaista velikom koraku a u ALFA centru smo ga prepoznali kao nagraduza sav uloženi rad, vrijeme, znanje i energiju tokom proteklih 11 godina”, kazao je juče “Vijestima”.

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da je odluka Skupštine neustavna i da očekuje da je Ustavni sud poništi.

“S obzirom da Atlantski sporazum podrazumijeva automatsko aktiviranje vojske u slučaju napada na neku zemlju članicu, to bi podrazumijevalo da neko drugi može da aktivira VCG, da traži borbrenu gotovost ili traži čak aktiviranje na samom ratištu, a to je Ustavom Crne Gore nemoguće, makar bi trebalo da bude, ukoliko to ne potvrdi dvije trećine parlamenta,” kazao je on.

Ističući da se njegova stranka zalagala za ulazak u NATO, predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević je pozvao lidere Alijanse da se angažuju sada u Crnoj Gori i usprotive progonu Demokratskog fronta od strane vlasti.

U SDP i URA očekuju da će prijem doprinijeti odlučnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ivan Vujović iz SDP je kazao da su po prijemu u Hrvatskoj, Sloveniji i Rumuniji, na primjer, hapšeni premijeri i ministri. “Sasvim sigurno će doći do inteziviranja te borbe,” kazao je on.

Bonus video: