Milićevi oponenti: Sjednica GO SNP nezakonito otkazana

Ivanović preuzeo rukovođenje GO SNP kao najstariji član, iako je od njega stariji Borović
54 pregleda 14 komentar(a)
Srđan Milić, Snežana Jonica, Foto: Luka Zeković
Srđan Milić, Snežana Jonica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2017. 05:53h

Član Glavnog odbora Socijalističke narodne partije Branko Ivanović, koji je odložio sjednicu na kojoj je trebalo da se konstatuje ostavka predsjednika Srđana Milića, nije imao pravo da to učini jer nije najstariji član tog odbora.

Ivanović, bliski saradnik bivše poslanice Snežane Jonice, koji je rođen 28. oktobra 1942, nakon Milićeve ostavke preuzeo je rukovođenje GO kao najstariji član, što propisuje Statut SNP-a, iako je od njega stariji Ljubenko Borović, koji je rođen 6. maja iste godine.

Milićevi oponenti u partiji, koji nisu željeli da im se navode imena, kazali su "Vijestima" da je tako prekršena procedura i nezakonito odložena sjednica GO, i navode da sjednica nije mogla biti odložena jer još nije konstatovana ostavka predsjednika partije. Dodaju da rukovođenje GO svakako nije pripadalo Ivanoviću već Boroviću, članu kotorskog odbora SNP-a.

Međutim, Ivanović je juče za TV Vijesti kazao da sjednica nije otkazana protivno Statutu i da će nova biti uskoro zakazana.

"Sjednica je otkazana u skladu sa Statutom, a oni su posljednji kojima pripada pravo i da spomenu kršenje Statuta, jer ga oni svakodnevno krše. Ono što nekome smeta jeste to što je konačno većina u partiji odreagovala na teror bučne manjine,” kazao je.

Više izvora iz struje SNP-a koja je tražila ostavku Milića kazali su da se pismom koje su potpisali predsjednici više opštinskih odbora, a kojim se tražilo odlaganje sjednice, kupuje vrijeme kako bi odlazeći predsjednik partije organizovao vanredni kongres.

“Ko organizuje kongres obično ima većinu na njemu,” tvrde Milićevi protivnici.

Iz SNP-a je ranije saopšteno da se sjednica GO, koja je trebalo da se održi juče, odlaže na zahtjev predstavnika 16 opštinskih odbora.

“Polazeći od toga da ste Vi član Izvršnog odbora Glavnog odbora i da Vam ta funkcija ne prestaje ostavkom funkcije predsjednika, te da ste jedini član IO GO, koji je unaprijed definisao da neće biti kandidat za predsjednika, smatramo da ste Vi jedino pravilno i pravedno rješenje za predsjedavajućeg, jer su, između ostalog, svi članovi IO GO, osim Vas, potencijalni kandidati za predsjednika,” naveli su šefovi opštinskih odbora u pismu upućenom Miliću.

Ipak, njegovi protivnici kažu da je velikoj većini odbora čiji su predsjednici potpisali pismo istekao mandat. Takođe, kažu da većina odbora nije ni održavala sjednice duži vremenski period.

“Takođe, Milenko Cebalović nije predsjednik OO Bar, već vršilac dužnosti predsjednika. On nikada nije zvanično ovlašćen da istupa u ime odbora. Predsjednici odbora koji su potpisali pismo to su učinili u svoje ime, a ne u ime odbora,” kazao je jedan od izvora iz SNP-a.

On dodaje da je indikativno i to da nema potpisa najvećih odbora SNP-a.

“Nisu potpisali predsjednici beranskog, bjelopoljskog, nikšićkog, novskog odbora,” kazao je izvor “Vijesti” i dodao da Milić kontroliše samo male opštinske odbore.

Milić je u saopštenju nakon podnošenja ostavke na funkciju predsjednika naveo da se na taj potez odlučio kako bi se, u najskorije vrijeme, zakazala nova sjednica Glavnog odbora SNP-a u vezi sa konstatacijom ostavke i donošenjem odluka koje će definisati unutarpartijske postupke oko kongresa.

Tabori Milića i Jonice bore se za premoć

Oponenti predsjednika SNP, takođe, navode da je u partiji došlo i do sukoba tabora koji predvode Milić i Jonica, te da oba tabora imaju za cilj da se domognu vrha partije kako bi se sakrilo loše finansijsko poslovanje i veliki dugovi partije.

"Žele da pokriju finansije, troškove za lobiranje, sitne usluge, dugove dobavljačima, dugove nastale lizingom, kao i dug za struju koji iznosi 100.000 eura. SNP je jedina partija koja je tražila reprogram poreskog duga", tvrde Milićevi protivnici u partiji.

Zbog načina na koji vodi finansije, SNP je dobio kritike i od Državne revizorske institucije.

Bonus video: