Dajković: Građanima Crne Gore ne želim srećan ulazak u NATO savez

"Ulaskom u NATO savez crnogorski građani postaju (ne)legitimna meta raznoraznih terorista kojima je upravo ovaj savez razorio ognjišta, nerijetko tragajući za naftom i drugim dobrima", naveo je Dajković
115 pregleda 20 komentar(a)
Vladislav Dajković, Foto: Pokret za neutralnost
Vladislav Dajković, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 05.06.2017. 17:29h

Član UO Pokreta za neutralnost Vladislav Dajković je saopštio da građanima Crne Gore ne želi srećan ulazak u NATO savez, ali da im želi "da se konačno i zajedno izborimo za prve fer i demokratske izbore u istoriji naše zemlje, a onda i fer i demokratski referendum u eventualnom izlasku iz ove vojne alijanse".

"Pogotovo uzevši u obzir da je skoro 84 odsto od ukupnog broja stanovništva, bilo za referendum", naveo je Dajković.

Kazao je da ulazak Crne Gore u NATO treba posmatrati iz najmanje četiri ugla.

"Prvi je bezbjednosni - ulaskom u NATO savez crnogorski građani postaju (ne)legitimna meta raznoraznih terorista kojima je upravo ovaj savez razorio ognjišta, nerijetko tragajući za naftom i drugim dobrima. Zdravom logikom se uočava da su u 95 odsto slučajeva terorističkih napada poslednjih godina, žrtve bili upravo građani NATO članica, i to onih najmoćnijih. S druge strane, vojni analitičari tvrde da je bezbijednost Crne Gore ugrožena od njenih susjeda. Kojih, postavlja se pitanje. Ako uzmemo u obzir da su skoro svi susjedi Crne Gore poput: Albanije, Hrvatske, Italije, Slovenije, Kosovo (kao protektorat), Srbija (potpisnica najviših sporazuma sa NATO), stiče se utisak da smo u ovom trenutku ugroženi (ponovo) samo od NATO saveza", naveo je Dajković.

Dodaje da je iz ekonomskog ugla "notorna neistina da će ulaskom u NATO Crna Gora postati ''Meka i Medina'' za strane investitore".

"Članice NATO-a poput Albanije, Rumunije, Grčke (gotovo na dnevnoj bazi) Hrvatske (skoro 60% od ulaska u ovaj savez), Bugarske, bilježe konstantan pad stranih investicija. Hrvatska je, zahvaljujući ratnim dejstvima u Siriji, ostala bez unosne saradnje sopstvene kompanije INA sa sirijskim kompanijama koje kontrolišu naftne bušotine, te zahvaljući NATO savezu ostala bez milijardi dolara. Isto tako, dok crnogorsku djecu liječimo SMS porukama, država će ulagati milione eura u naoružanje i avio karte naših vojnika da ratuju sa zemljama koje, bez navigacije, ne bi znali ni pronaći na mapi".

Sa političkog aspekta, kako ističe Dajković ulaskom u NATO savez Crna Gora "faktički prenosi svoj suverenitet i teritorijalni integritet na ovu vojnu alijansu".

"To znači da će NATO vojnici u svakom momentu moći da se iskrcaju u naše primorske gradove i direktno sprovode svoje ''demokratsko'' ponašanje, zaštićeno svakojakim imunitetima na naše sudstvo. I ne samo to – Crna Gora više de fakto neće moći sama da upravlja svojom spoljnom politikom. Mali nagovještaj je poslao i Donald Tramp kada je '"potapšao'" premijera Markovića, ali i kada su Rusi besplatno '"provozali'" poslanika Vukovića".

Kao najvažniji ugao gledišta je istakao "etičko/moralni".

"Crna Gora, osim toga što bi se pridružila modernom društvu okupatora, bi, po uzoru na fiktivnu žrtvu iz '"Štokholmskog sindroma'', postala prva država – pokajnica koja je nelegitimno (suprotno stavu SB-a) bombardovana, čiji su civili (mahom djeca) ubijani, čija je infrastruktura razrušena, a potom i – ušla u NATO alijansu. Takođe, važno je razbiti spin da je preduslov ulaska u EU, zapravo ulazak u NATO savez, o čemu svjedoče razvijene zemlje EU, a koje su zadržale vojnu neutralnost - Švedska, Finska, Austrija, Malta, Kipar – a koje bi se u slučaju terorističke prijetnje pozvale na član 42/7 Lisabonskog sporazuma koji znači da sve zemlje članice moraju pružiti vojnu zaštitu ovim zemljama, nezavisno od toga da li pripadaju NATO savezu", zaključio je Dajković.

Bonus video: