SDP predstavila Manifest za okupljanje progresivnih snaga

Ranko Krivokapić, predsjednik Socijaldemokratske partije, je u svom govoru istakao da se Crna Gora preko hiljadu godina branila oružjem, a da je danas potrebno da se ona brani jačanjem demokratije i demokratskih institucija
11 komentar(a)
SDP, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
SDP, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Ažurirano: 04.06.2017. 16:37h

Socijaldemokratka partija je danas na Cetinju organizovala redovnu godišnju Izvještajnu-tematsku Konferenciju u okviru obilježavanja Dana partije.

Na Konferenciji je predstavljen i "Manifest za okupljanje progresivnih snaga” o kojem su govorili ugledni crnogorski intelektualci Milka Tadić Mijović, Daliborka Uljarević i general Blagoje Grahovac.

Skup, kojem je prisustovalo preko četiri stotine članova organa SDP-a, ali i brojni intelektualci i predstavici organizacija civilnog društva, je otvorio predsjednik partije Ranko Krivokapić.

On je u svom govoru istakao da se Crna Gora preko hiljadu godina branila oružjem, a da je danas potrebno da se ona brani jačanjem demokratije i demokratskih institucija.

"Misija onih koji služe državni je neupitna, naše vrijeme je evroatlanske vrijeme za sve u Crnoj, bavimo se onime što je najvažnije, okupimo progresivne snage u našoj zemlji, nikog ne isključujemo. Zašto progresivne snage? Da bismo okupili sve što valja u Crnoj Gori i što želi da doprinese daljem snaženju naše države," kazao je Krivokapić.

On je pozvao sve u DPS-u koji ne žele da budu dio sistema u kojem dio njihovih partijskih šefova politički organiziju kriminalne grupe i gdje Crna Gora nije imovina samo jednog čovjeka, da se pridruže.

"Naš poziv nikoga ne isključuje, on je upućen svima oko zajedničkih ciljeva koji su stabilost i obnova Crne Gore. A izazovi su bez presedana, iako se sada junače da neće pristati na uslovljavanje opozicije, stvar je jasna, ko god je dugovao mora pristati na političke uslove i oni će morati pristati. Ne moramo svaki put rušiti da bi ispočetka gradili," kazao je predsjednik SDP.

Kako je kazao, u SDP-u moraju biti spremni da preuzmu odgovornost za vođenje nove Vlade kojoj će prioritet biti razvoj Crne Gore.

"Razvoj koji neće biti stvar tumaranja bilo koje Vlade - kako koji ministar tako novi priorite. Razvoj koji je dugoračan razvoj, razvoj koji je za deceniju koji će obezbijediti da svaka vlada koja bude dolazila ima iste razvojne obaveze i odgovornost. Da resursima gazdujemo tako da oni nijesu imovina bilo koje Vlade, da resursi budu vlasništvo građana Crne Gore na jasno utvrđenom dogovoru i konsenzusu," zaključio je Krivokapić.

Poslije čitanja izvoda iz Manifesta od strane poslanice Draginje Vuksanović, on je aklamacijom jednoglasno usvojen.

Nezavisni intelektualci su u okviru panela iznijeli svoj pogled na budućnost Crne Gore i mogućnost okupljanja progresivnih snaga.

Bonus video: