Milić traži i zamjenu za Jonicu

Radivoje Rašović, Vladimir Joković i Danijela Pavićević mogli bi biti izbor Milića za šefa SNP
9 komentar(a)
Srđan Milić, Snežana Jonica, Foto: Zoran Đurić
Srđan Milić, Snežana Jonica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.06.2017. 06:43h

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić pokušaće da na čelo partije postavi nekog od odanih stranačkih kolega, kako bi nastavio da kontroliše stranku i nakon podnošenja ostavke, saznaju „Vijesti“.

Milić je podnio ostavku na mjesto predsjednika, nakon zahtjeva opštinskih odbora u Beranama i Bijelom Polju, tražeći da se njegova ostavka konstatuje na sjutrašnjoj sjednici Glavnog odbora. Kao najozbiljniji kandidati za budućeg predsjednika slove bivša poslanica iz Bara Snežana Jonica, koja je odana Miliću, i gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić, blizak poslaniku Aleksandru Damjanoviću, kojeg je GO nedavno razriješio svih stranačkih funkcija.

Iako Jonica slovi za favorita, sagovornici „Vijesti“ iz SNP-a tvrde da nije isključeno da Milić za predsjednika stranke kandiduje Radivoja Rašovića, aktuelnu potpredsjednicu Danijelu Pavićević i funkcionera iz Plužina Vladimira Jokovića.

Milić bi tako mogao pokušati da smanji rizik od dodatnih tenzija, zbog Joničinog lošeg imidža u stranci, i zadrži kontrolu SNP-a preko manje eksponiranih i odanih kadrova.

Rašović je u stranci od osnivanja i jedan od rijetkih koji je bio u jedinstvenom DPS-u, a tokom političke karijere bio je ministar, poslanik u crnogorskom i saveznom parlamentu. U dobrim je odnosima sa Milićem i Jonicom, zbog čega je kao čovjek od povjerenja prošle godine trebalo da preuzme funkciju ministra poljoprivrede u Vladi izbornog povjerenja. Pavićevićeva je sestra ubijenog urednika lista „Dan“ Duška Jovanovića i za potpredsjednika je izabrana nakon posljednjeg stranačkog kongresa. Iako SNP ima tri potpredsjednika, Pavićevićeva je jedina od njih koja je u javnosti iznosila partijske stavove kada je Milić to izbjegavao. Joković je predsjednik Karate saveza Crne Gore, bivši reprezentativac i predstavlja plužinski odbor koji je odan Miliću.

Prema tvrdnjama sagovornika „Vijesti“, članovima GO još nije dostavljen materijal za sjutrašnju sjednicu, niti Milićeva ostavka. Oni tvrde da nije jasno da li će se na sjednici konstatovati ostavka predsjednika partije, kako je predviđeno statutom, ili će se o njoj glasati kao što je učinjeno sa ostavkom koju je Damjanović podnio 1. marta. Ukoliko ostavka bude konstatovana, GO će zakazati kongres i donijeti odluku o kriterijumima, broju i načinu izbora predstavnika. Do izbora novog lidera stranke, partijom bi upravljao vršilac dužnosti predsjednika.

Iako je Statut omogućavao Miliću da sam zakaže kongres, prepuštanjem odluke GO u kojem ima većinu, lider stranke bi mogao pripremiti teren za lakši izbor svog naslijednika. To bi, tvrde upućeni, mogao da učini obezbjeđivanjem većeg broja delegata iz odbora koje kontroliše, dok bi odbori koji su uz Šćekića dobili manje delegata na kongresu.

Nova podjela bi ubila SNP

Sagovornici “Vijesti” tvrde da aktuelni predsjednik nije želio da razgovara sa Šćekićem i Damjanovićem, iako mu je nuđen kompromis kako bi se SNP spasao od raspada.

„Nakon raskola koji je izazvao odlazak Milana Kneževića i Predraga Bulatovića u Demokratski front, kao i kongresa na kojem je Milić jedva pobijedio Damjanovića i Aleksu Bečića, stranka ne bi izdržala novi raskol i prebrojavanja.

Miliću je poručeno da bi novim dizanjem tenzija prakično ubio stranku, a to nije ničiji interes“, kazao je sagovornik „Vijesti“.

Bonus video: