Filipović: Teme važne za nacionalni nivo besmisleno se sele na lokalni

Filipović smatra da lokalne vlasti treba da se fokusiraju na izradu strateških razvojnih dokumenata, u skladu sa onim što su obećali u kampanji
57 pregleda 5 komentar(a)
Ljubomir Filipović, Foto: Vuk Lajović
Ljubomir Filipović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.06.2017. 12:34h

U Crnoj Gori se političke teme važne za nacionalni nivo, bez ikakvog smisla i iz politikantskih razloga, sele na lokalni teren, opstruirajući bilo kakvo pomjeranje sa mrtve tačke, smatra predsjednik Fondacije Budva 2020, Ljubomir Filipović.

Komentarišući funkcionisanje novoformirane opozicione vlasti u primorskim opštinama, Filipović je rekao da su centralizovan način funkcionisanja partija, izborni sistem koji favorizuje centralizovano odlučivanje o listama i posljednje izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, ključne za ambijent koji danas imamo.

Prema njegovim riječima, takav ambijent je jako štetan za proces decentralizacije odlučivanja.

„Političke teme važne za nacionalni teren bez ikakvog smisla, a iz politikantskih razloga, sele se na lokalni teren opstruirajući bilo kakvo pomjeranje sa mrtve tačke“, kazao je Filipović agenciji MINA.

To, kako je naveo, dokazuju određeni postupci novih vlasti vezani za inicijativu ukidanja sankcija Rusiji, priča oko proslave 21. maja i slične teme.

Filipović smatra da lokalne vlasti treba da se fokusiraju na izradu strateških razvojnih dokumenata, u skladu sa onim što su obećali u kampanji.

„Da nastave finansijsku konsolidaciju, jer u finansijama u Budvi, na primjer, imamo politički kontinuitet da finansije od 2005. do danas i dalje vodi Socijaldemokratska partija“, precizirao je on.

Lokalne vlasti, kako je naveo, treba da da depolitizuju upravu, otvore konkurse i da se potrude da obezbijede nesmetano pružanje javnih usluga.

„Kako mi se čini da se od svega ovoga već odustalo iz političkih razloga, mislim da se upravo zato podižu teme koje nijesu u nadležnosti lokalne uprave, poput istraživanja kriminalnih radnji i teme spoljne politike, nacionalnih i drugih pitanja, kako bi se pobjeglo od realnih problema“, kazao je Filipović.

Na pitanje kako ocjenjuje funkcionisanje novih lokalnih vlasti u tim opštinama, i da li se ponavljaju greške prethodnih, on je rekao da trenutno može da govori samo o Budvi i da je skoro pola godine obavljanja mandata, donesen budžet, plan investicionih aktivnosti i privremenih lokacija.

„Politička uprava, partijska zapošljavanja, nepotizam o kom se već pričalo u medijima, ukazuju na klijentelistički pristup na koji sam upozoravao prije izbora. Izgleda da je opoziciji prioritetna borba protiv Demokratske partije socijalista, a ne protiv njenog načina, jer je očigledno da od njega ne odustaju“, zaključio je Filipović.

Bonus video: