Odbor odlučuje o ostavci Milića

“Iako od ranije postoje zahtjevi da se analizira izborni rezultat stranke na oktobarskim, ali i na parlamentarnim izborima, o tome se vjerovatno neće ni raspravljati. Milićeva ostavka biće glavna tema, a nakon odluke će se vidjeti kuda dalje ide stranka”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz SNP-a
55 pregleda 5 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.06.2017. 07:09h

Glavni odbor Socijalističke narodne partije (SNP) trebalo bi u ponedjeljak da raspravlja o ostavci stranačkog lidera Srđana Milića, sazanju “Vijesti”.

Poziv za sjednicu poslat je svim članovima odbora, a očekuje se da rasporava o povjerenju Miliću bude jedina tačka dnevnog reda.

“Iako od ranije postoje zahtjevi da se analizira izborni rezultat stranke na oktobarskim, ali i na parlamentarnim izborima, o tome se vjerovatno neće ni raspravljati. Milićeva ostavka biće glavna tema, a nakon odluke će se vidjeti kuda dalje ide stranka”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz SNP-a.

Iz stranačke službe za odnose sa javnošću “Vijestima” nijesu odgovorili kada će se održati sjednica, kao ni da li će biti otvorena za javnost.

Sjednica GO zakazana je u roku koji je određen stranačkim statutom, jer se o ostavci mora raspravljati najkasnije 15 dana nakon njenog podnošenja.

Statutom stranke predviđeno je da sjednicu GO na kojoj se raspravlja o ostavci, otvara i njenim radom do izbora predsjedavajućeg rukovodi najstariji član odbora. Statutom se predviđa da se u slučaju izglasavanja nepovjerenja ili podnošenja ostavke predsjednika, kongres mora održati najkasnije u roku od 60 dana.

Zahtjevi za Milićevom ostavkom iz opštinskih odbora na sjeveru države uslijedili su nakon što je GO SNP na elektronskoj sjednici svih funkcija razriješio nekadašnjeg šefa poslaničkog kluba Aleksandra Damjanovića.

Milić je ostavku ponudio na elektronskoj sjednici GO prošle nedjelje, zahtijevajući da se što prije konstatuje njegova ostavka i donese odluka koja će definisati unutarpartijsku proceduru za osmi kongres stranke.

Milićeva ostavka uslijedila je nakon unutarstranačkih trvenja i zahtjeva da se povuče. Milićevo povlačenje i zakazivanja vanrednog kongresa tražili su iz beranskog odbora, kao i iz odbora u Bijelom Polju, dok su bili podijeljeni u Plavu i Kolašinu.

Mogli bi tražiti povlačenje ostavke, jer Milić ima većinu

Iako je Milić tražio da GO raspravlja o njegovoj ostavci, poznavaoci prilika u SNP-u ne isključuju mogućnost da ona bude odbijena. Prema njihovim tvrdnjama, Milić ima većinu u GO, zbog čega bi članovi odbora mogli tražiti da nastavi da vodi stranku. Lider SNP-a ranije je nagovijestio da neće ostajati na čelu stranke, navodeći da partija raspolaže njegovim poslaničkim mandatom.

Ukoliko Milićeva ostavka bude usvojena u ponedjeljak, Statutom je predviđeno da se stranački kongres mora održati najkasnije u roku od 60 dana. Ipak, Statutom je predviđeno da kongres može odbiti predlog GO za smjenu predsjednika.

U slučaju da kongres bude zakazan nakon sjednice GO, kao najozbilniji kandidati za Milićeve naslijednike pominju se gradonačelnik Berana Dragoslav Dado Šćekić, kao i bivša poslanica Snežana Jonica, koja ima jak uticaj u stranci.

Bonus video: