Građani moraju da provjere mogu li u Rusiju

“Sa strane državnih organa Crne Gore ne bi trebalo odgovarati na ovakve mjere na istovjetan način, uvredljivim porukama i ocjenama, već djelovati na smirivanje situacije, inicirati dijalog i traženje puteva i načina prevladavanja sadašnje krize, te obnavljanja prijateljskih odnosa”, smatra Lukovac
488 pregleda 0 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Mid.ru
Marija Zaharova, Foto: Mid.ru
Ažurirano: 02.06.2017. 06:02h

Rusko ministarstvo vanjskih poslova neće objavljivati spisak građana kojima je zabranjen ulaz u Rusiju, a da li će im biti dozvoljeno da uđu u tu državu crnogorski državljani mogu saznati jedino ukoliko se obrate ambasadi, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Kada se radi o Crnoj Gori, mnogo toga je rečeno o tom pitanju, a pojavile su se i informacije kome je zabranjen ulazak u Rusiju. Oni koji žele da putuju u Rusiju u obavezi su da se ponašaju u skladu sa zakonom i obrate ruskoj diplomatskoj misiji, odnosno konzulatima sa zahtjevom. Tokom vizne procedure, pojasniće se da li mogu da uđu ili ne”, kazala je juče Zaharova, a prenio Tas.

Za državljane Crne Gore nije potrebna viza za boravak do 30 dana. Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković je u nedjelju zaustavljen na moskovskom aerodromu, nakon čega su iz ruske ambasade u Podgorici kazali da se nalazi na listi nepoželjnih. Iz ambasade su tada kazali da je listu nepoželjnih Rusija uvela kao recipročni odgovor na podršku Crne Gore sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

Premijer Duško Marković potvrdio je da lista postoji, ali da je Moskva “čuva u tajnosti” i da on ne zna ko se na njoj nalazi.

Bivši šef diplomatije Branko Lukovac smatra da će crnu listu Moskva koristiti za dodatni pritisak na Crnu Goru.

“Ruske vlasti su, po svemu sudeći, odlučile da kriju crnu listu, pa bi ta okolnost, kao i veoma grub tretman Vukovića, trebalo da upozore nadležne organe Crne Gore da se izbjegavaju posjete zvaničnika Rusiji ili tranzite preko njene teritorije dok se odnosi ove dvije države ne normalizuju i dovedu ponovo na nivo prijateljskih odnosa,” kazao je Lukovac “Vijestima”.

On smatra da posljednje akcije iz Rusije predstavljaju nastavak kampanje protiv Crne Gore zbog ulaska u NATO, navodeći kao primjer snimke ruskih komičara sa Markovićem i liderom DPS-a Milom Đukanovićem. On smatra da je objavljivanje snimaka pokušaj njihovog kompromitovanja.

“I dok se recipročna mjera zabrane ulaska u Rusiju za jedan broj državnih i partijskih funkcionera Crne Gore mogla očekivati, akcija komičara je smišljena sa ciljem da kompromituje visoke funkcionere i vlasti Crne Gore”, kazao je on.

Ruski komičar Aleksej Stoljarov je sa Markovićem i Đukanovićem razgovarao predstavljajući se kao predsjednik, odnosno premijer Ukrajine Petro Porošenko i Vladimir Grojsman. Iz Vlade i DPS-a su objavljivanje razgovora tada ocijenili kao pokušaj kompromitovanja i kampanju Rusije zbog ulaska u NATO.

Lukovac apeluje na vlast da Rusiji ne uzvraćaju uvredama

Lukovac smatra da će se Rusija vremenom pomiriti sa članstvom Crne Gore u NATO i smanjiti pritisak.

“Sa strane državnih organa Crne Gore ne bi trebalo odgovarati na ovakve mjere na istovjetan način, uvredljivim porukama i ocjenama, već djelovati na smirivanje situacije, inicirati dijalog i traženje puteva i načina prevladavanja sadašnje krize, te obnavljanja prijateljskih odnosa”, smatra Lukovac.

Bonus video: