Darmanović: Regionalno povezivanje nije alternativa integracijama

Kristof Hojzgen, njemački savjetnik za vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku je čestitao Crnoj Gori na predstojećem članstvu u NATO-u, uz ocjenu da je uspješno okončala evroatlantski proces
0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 30.05.2017. 17:52h

Institucionalizacija novih oblika regionalnog povezivanja ne treba da bude alternativa integracionim procesima, ocijenjeno je tokom posjete ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića Berlinu.

Darmanović se danas u Berlinu sastao sa Kristofom Hojzgenom, savjetnikom za vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku savezne kancelarke Angele Merkel.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Hojzgen je čestitao Crnoj Gori na predstojećem članstvu u NATO-u, uz ocjenu da je uspješno okončala evroatlantski proces.

„Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja o modalitetima efikasnijeg korišćenja mehanizama Berlinskog procesa, pogotovo u susret samitu u Trstu u julu“, kaže se u saopštenju.

Darmanović je naglasio da je Crna Gora zainteresovana za dalje snaženje saradnje u okviru postojećih inicijativa.

„Sagovornici su se saglasili u ocjeni da institucionalizacija novih oblika regionalnog povezivanja ne treba da bude alternativa integracionim procesima“, navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da dinamika napretka svake države na evropskom putu treba da bude mjerena isključivo ostvarenim rezulatatima, kao i da bi svako eventualno usporavanje ovog procesa moglo imati šire negativne implikacije.

„Razgovarano je i o regionalnim bezbjednosnim prilikama i konstatovana važnost aktivnog angažmana EU i NATO-a na Zapadnom Balkanu, posebno u kontekstu potrebe ograničavanja spoljnih uticaja, stabilizacije i jačanja evropske perspektive regiona“, kaže se u saopštenju.

Tokom boravka u Berlinu, Darmanović se sastao i sa predsjedavajućim Minhenskom bezbjednosnom konferencijom, ambasadorom Volfgangom Išingerom, i održao predavanje u Njemačkom savjetu za međunarodne odnose na temu: “Crna Gora u NATO: značaj za Balkan i Evropu”.

Bonus video: