POSLAĆE ODGOVARAJUĆE RAZJAŠNJENJE

Moskva: Vukoviću zabranjen ulazak kao odgovor na sankcije

"Povodom jučerašnjeg incidenta na aerodromu Domodedovo u Moskvi saopštavamo Vam da gospodin Miodrag Vuković nije bio zadržan, nego nije mu bio dozvoljen ulazak na teritoriju Ruske Federacije, kako se nalazi na listi, koju je Rusija uvela kao recipročni odgovor na inicijativu crnogorske strane koja se prva opredijelila za uvođenje sankcija u bilateralnim odnosima", saopšteno je "Vijestima" iz ruske ambasade u Podgorici
75 pregleda 99 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Ažurirano: 29.05.2017. 17:23h

Poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS) Miodragu Vukoviću bio je zabranjen ulazak u Rusiju kao odgovor na sankcije EU protiv Moskve kojima se Crna Gora priključila, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Nije tajna da se Crna Gora od samog početka priključila sankcijama EU, uključujući i personalne. Uvijek smo govorili da ostavljamo pravo da preduzimamo recipročne mjere, kako je to prihvaćeno u evropskoj praksi", navodi se u izjavi Zaharove objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Zaharova je dodala da će Crnoj Gori biti dato odgovarajuće razjašnjenje.

Portparolka ruskog MSP nije odgovorila na pitanje agencije Beta da li zabrana ulaska Vukoviću u Rusiju, znači da u Rusiji postoji spisak nepoželjnih građana Crne Gore.

I ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori oglasila se povodom zabrane ulaska poslaniku DPS-a.

"Povodom jučerašnjeg incidenta na aerodromu Domodedovo u Moskvi saopštavamo Vam da gospodin Miodrag Vuković nije bio zadržan, nego nije mu bio dozvoljen ulazak na teritoriju Ruske Federacije, kako se nalazi na listi, koju je Rusija uvela kao recipročni odgovor na inicijativu crnogorske strane koja se prva opredijelila za uvođenje sankcija u bilateralnim odnosima", saopšteno je "Vijestima" iz ruske ambasade u Podgorici.

Na pitanje da li ima i ko su drugi političari koji se nalaze na listi nepoželjznih, iz ambasade nisu željeli da otkriju.

"Što se tiče imena drugih osoba koje su proglašene nepoželjnim u Rusiji, ne dajemo komentare u vezi toga", navodi se u odgovoru.

Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je danas protestnu notu ruskom ambasadoru u Podgorici Sergeju Gricaju zbog jučerašnjeg zadržavanja poslanika Miodraga Vukovića na aerodromu Domodedovo u Moskvi.

Vuković je jutros po povratku u Crnu Goru Radiju Crne Gore kazao da su mu ruske vlasti "odredile zadržavanje i deportaciju, jer je navodno na spisku osoba iz Crne Gore koje nisu dobrodošle u Rusiju".

Vuković je preko Moskve putovao u Minsk gdje je trebalo da učestvuje na parlamentarnom skupu Centralno-evropske inicijative.

Preporučujemo za Vas