Džonson: Crna Gora je primjer za druge države

Predsjedavajući Komiteta američkog Kongresa za nacionalnu bezbjednost i vladine poslove je naglasio da je Crna Gora u potpunosti zaslužila da postane 29. NATO članica
68 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Ron Džonson, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Ron Džonson, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.05.2017. 14:59h

Crna Gora je primjer i inspiracija za druge države, kazao je američki senator Ron Džonson na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, i čestitao na postignutim rezultatima, pokazanoj hrabrosti i liderstvu.

Osvrćući se na predstojeću formalizaciju punopravnog članstva Crne Gore u NATO, navode iz Vlade, premijer Marković je kazao da taj cilj ne bi bilo moguće postići bez snažne podrške SAD – kako političke tako i pomoći u jačanju demokratije i institucija, a "zajednički je konstatovan značaj vladavine prava za povoljan biznis ambijent i dolazak američkih investitora u Crnu Goru."

Informišući sagovornika o povećanom interesovanju za ulaganja u našu državu, kazali su, premijer Marković je ukazao na oblasti turizma, energetike, poljoprivrede i infrastrukture i naveo da je fokus Vlade na ekonomskom razvoju, kreiranju novih radnih mjesta i boljeg životnog standarda građana.

"Premijer je istakao spremnost Crne Gore da odgovori svim zadacima koji proističu iz članstva u Alijansi i naveo da je namjera da do 2024. godine ostvarimo zadatak – izdvajanja za odbranu u iznosu od 2 odsto BDP-a. To, kako je istakao premijer, nije trošak već ulaganje u sigurnost i u budućnost," stoji u saopštenju Vlade.

Crna Gora se uspješno izborila sa negativnim vanjskim uticajima

Crna Gora se uspješno izborila sa negativnim vanjskim uticajima, ocijenio je predsjedavajući Komiteta američkog Kongresa za nacionalnu bezbjednost i vladine poslove, Ron Džonson, ocjenjujući da će kao punopravna NATO članica doprinijeti jačanju dobrosusjedskih odnosa.

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković razgovarao je danas sa Džonsonom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Džonson je, kako je saopšteno iz Ministarstva, čestitao Boškoviću na ostvarenju primarnog spoljno-političkog cilja i naglasio da je Crna Gora u potpunosti zaslužila da postane 29. NATO članica.

„On je ukazao na spremnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za produbljivanjem bilateralne saradnje u narednom periodu. Džonson je istakao da se Crna Gora uspješno izborila sa negativnim vanjskim uticajima i izrazio sigurnost da će kao punopravna članica naša zemlja doprinijeti jačanju dobrosusjedskih odnosa i obezbjeđivanju regionalnog mira i stabilnosti“, kaže se u saopštenju.

Kako navode iz Ministarstva, Bošković je ukazao na činjenicu da je Crna Gora ostvarila neophodne reforme sistema odbrane i cjelokupnog društva, kao i da će i kao punopravna članica NATO, nastaviti da konstantno unaprjeđuje nacionalni bezbjednosni sistem, te doprinosi regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti.

On je informisao sagovornika o obavezama koje će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore preduzeti nakon članstva u Alijansi i naglasio da će Crna Gora nastaviti da promoviše značaj NATO članstva za region Zapadnog Balkana.

„Bošković se zahvalio sagovorniku na ukazanoj podršci i doprinosu u domenu promocije značaja članstva Crne Gore u NATO, kao i na konstantnoj pomoći koju SAD, kao glavni strateški partner, pružaju Crnoj Gori u domenu odbrane.

Bonus video: