Ministarstvo vanjskih poslova uručilo protestnu notu Gricaju zbog Vukovića

Protestna nota je uručena zbog situacije sa poslanikom Demokratske partije socijalista Miodragom Vukovićem
301 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.05.2017. 12:20h

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore uručilo je protestnu notu ruskom ambasadoru Sergeju Gricaju, saznaju "Vijesti".

Protestna nota je uručena zbog situacije sa poslanikom Demokratske partije socijalista Miodragom Vukovićem.

"Povodom sinoćnjeg zadržavanja gospodina Miodraga Vukovića, poslanika u Skupštini Crne Gore na aerodromu Domodedovo u Moskvi, ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Sergej Nikolajevič Gricaj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova kojom prilikom su mu v.d. generalnog direktora za bilateralne poslove Ivan Leković i v.d. generalnog direktora za konzularne poslove Selim Lika uručili protestnu notu. Tom prilikom je ukazano na neprimjereno ponašanje nadležnih ruskih organa tokom neopravdanog zadržavanja gospodina Vukovića, na kojem mu nadležni organi i službenici nijesu obezbijedili elementarne uslove, posebno imajući u vidu njegovo narušeno zdravstveno stanje.

Ministarstvo je, takođe, ukazalo i na neprimjereno postupanja prema diplomatskom predstavniku Ambasade Crne Gore u Ruskoj Federaciji kojoj, prvobitno, nije bilo dozvoljeno da stupi u kontakt sa našim poslanikom da bi, nakon dužeg insistiranja i urgencija kod nadležnih na aerodromu, uspjela da se sastane sa Vukovićem i pruži mu neophodnu pomoć. Ministarstvo vanjskih poslova očekuje da se utvrde prave činjenice i razlozi u vezi sa ovim događajem imajući u vidu da su ovom prilikom, prekršena osnovna pravila međunarodnog prava i pravila dobre diplomatske komunikacije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Vuković je deportovan jutrošnjim letom za Tivat. On je prethodno u Rusiji zadržan na moskovskom aerodromu Domodedovo.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izrazio je ozbiljnu zabrinutost i osudio je postupanje kojem je izložen poslanik iz DPS-a Miodrag Vuković.

"Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izražava ozbiljnu zabrinutost i osuđuje nediplomatsko postupanje kome je izložen poslanik Miodrag Vuković. Zadržavanje, uznemiravanje i sprječavanje nastavka putovanja poslaniku Vukoviću, koji je na moskovskom aerodromu bio u tranzitu, protivno je međunarodnom pravu i diplomatskoj praksi, dok se nemogućnost komunikacije i korišćenja ličnih stvari može smatrati i kršenjem osnovnih ljudskih prava. Predsjednik Skupštine Crne Gore očekuje i zvanično obrazloženje i izvinjenje zbog nedoličnog odnosa prema predstavniku najvišeg zakonodavnog tijela države Crne Gore", navodi se u saopštenju Brajovića.

Bonus video: