Bečić: Izreka "zavadi pa vladaj", najbolje se pokazala na primjeru Crne Gore

"Građani su konačno shvatili da kada se svađaju Srbin i Albanac, Crnogorac i musliman - profitiraju samo lideri tih procesa"
121 pregleda 15 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 29.05.2017. 06:01h

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kaže da su pobjedom na izborima u Budvi, Kotoru i Herceg Novom potvrdili da su najjača opoziciona stranka.

U intervjuu za "Blic" on kaže da nema dileme da nakon rezultata izbora u Herceg Novom ništa neće biti isto u Crnoj Gori.

"Građani su poslali jasnu poruku ko je prošlost, a ko budućnost crnogorske političke scene. Demokrate su u odnosu na izbore od prije pola godine ostvarile rast sa 14 na 25 odsto, odnosno 80 odsto, dok je DPS ostvarila pad oko 15 odsto," rekao je on.

Na pitanje kakav je njegov stav o pridruživanju NATO on je rekao da su Demokrate više puta istakle da je odluku o tom pitanju trebalo donijeti na referendumu, imajući u vidu da nema tog političkog subjekta u Crnoj Gori u kome su svi za ili su svi protiv.

"Zato smo i u ime onih koji su protiv i u ime onih koji su za smatrali da odluku o tome treba da donesu građani, kao nosioci suvereniteta".

Poslanici Demokrata nijesu učestvovali u radu sjednice Skupštine, koja je sa 46 glasova donijela odluku da Crna Gora bude clan NATO, podsjetio je on.

Na pitanje kako vidi odnose Crne Gore i Srbije, položaj srpskog naroda u Crnoj Gori i priznavanje Kosova on je rekao da su isprepletane rodbinske, porodične i prijateljske veze najveće bogatstvo ali da je u Crnoj Gori na djelu bila politika "zavadi pa vladaj."

"Stara narodna izreka 'zavadi pa vladaj', možda se najbolje pokazala na primjeru Crne Gore. Politika podjela prijatelja, brace, kumova i komšija je svih ovih godina upravo omogućavala političkim elitama da zamaskiraju stvarnost i ostvare svoje lične interese," rekao je Bečić.

Po njegovim riječima glavni krivci za takvo stanje su po pravilu više puta mijenjali odnos prema ideološkim određenjima, uvek rukovođeni zaštitom ličnog interesa.

"Građani su konačno shvatili da kada se svađaju Srbin i Albanac, Crnogorac i musliman - profitiraju samo lideri tih procesa. Svako ima pravo da se osjeća onako kako smatra da treba, da vjeruje u nešto ili ne vjeruje, ali zbog toga ne postoji politika. Lideri dolaze i odlaze, a te isprepletane rodbinske, porodične, prijateljske veze su nešto što je najveće bogatstvo".

Bonus video: