Brajovićeva supruga putuje gdje je "primjereno", Markovićeva ni tada

Supruga predsjednika uključuje se u pratnju predsjednika na skupovima kada je to primjereno, očekivano i bez dodatnih troškova, kazali su iz Brajovićevog kabineta
1027 pregleda 18 komentar(a)
Dan nezavisnosti, prijem, Foto: Savo Prelević
Dan nezavisnosti, prijem, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2017. 08:02h

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović svoju suprugu na službena putovanja vodi “kada je to primjereno” dok supruga premijera Duška Markovića ne ide sa njim u zvanične posjete i putovanja.

“Vijestima” je iz kabineta predsjednika parlamenta, na pitanja gdje je Brajovićeva supruga Dragana putovala sa njim i ko je snosio troškove njenog puta i boravka, rečeno da sastav delegacije i pratnje u međunarodnim aktivnostima predsjednika Skupštine, kako u zemlji tako i u inostranstvu, zavisi od formata događaja i određuje se u svakoj prilici pojedinačno. “Supruga predsjednika uključuje se u pratnju predsjednika na skupovima kada je to primjereno, očekivano i bez dodatnih troškova”, kazali su iz Brajovićevog kabineta. U odgovoru “Vijestima” iz kabineta predsjednika Skupštine nisu naveli gdje je do sada njegova supruga putovala sa njim.

Iz kabineta Duška Markovića “Vijestima” su na ista pitanja saopštili da Nata Marković nije sa premijerom putovala u nijednu posjetu niti na nijedan događaj.

Supruga predsjednika Filipa Vujanovića, Svetlana, sa suprugom na službena putovanja ide isključivo kada je u programu poisjete sa predsjednikom, kao gostom ili domaćinom, bila i supruga drugog predsjednika.

Iz Vujanovićevog kabineta kažu da predsjednik, tokom svojih zvaničnih posjeta i dočeka predsjednika drugih država uvijek postupa u skladu sa protokolarnim pravilima, a da se to odnosi i na njegovu suprugu, bilo da je u pitanju posjeta inostranstvu ili zvanični doček nekog od međunarodnih zvaničnika.

“Gospođa Vujanović je bila sa predsjednikom u nekim zvaničnim posjetama, kao i na dočeku zvaničnika isključivo kada je u programu posjete sa predsjednikom kao gostom ili domaćinom bila i supruga drugog predsjednika. Osim zvaničnih predsjedničkih posjeta na drugim službenim putovanjima (samiti, forumi i sl.) supruga predsjednika je bila sa njim ako je bila pozvana i ako je domaćin skupa imao supružnicki-damski program u kome su učestvovale supruge drugih predsjednika država i domaćina skupa”, kazali su “Vijestima” iz Vujanovićevog kabineta.

Vujanović je prošle godine sa suprugom dočekao u zvaničnu posjetu princa Čarlsa i njegouv suprugu Kamilu. Svetlana Vujanović 2015. nije putovala sa predsjednikom na prijem u Ujedinjenim nacijama koji tradicionalno organizju generalni sekretar UN i predsjednik SAD, a na koji su pozvane i supruge državnika.

Na prošlogodišnjem takvom prijemu, koji su organizovali tadašnji Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun i predsjednik SAD Barak Obama, putovao je bivši premijer Milo Đukanović i njegova supruga Lidija.

“Vijesti” su nedavno objavile da je supruga predsjednika Skuptšine, Dragana Brajović, bila predviđena kao dio zvanične delegacije Crne Gore na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja EU u Bratislavi. Prema zvaničnoj agendi te konferencije na sajtu Nacionalnog savjeta Slovačke Brajovićeva je bila jedina supruga koja učestvuje na ovom događaju, koji okuplja i delegacije iz zemalja kandidata za članstvo u EU, a pored njenog imena stajalo je da joj je zvanje - supruga predsjednika parlamenta. Iz Brajovićevog kabineta Centru za istraživačko novinarstvo (CIN CG) tada su dostavili agendu za isti događaj, a na kojoj među učesnicima, nema Brajovićeve supruge.

Ipak, na zvaničnom sajtu Nacionalnog savjeta Republike Slovačke i dalje je jedino bio objavljen nacrt liste učesnika konferencije, među kojima je Dragana Brajović.

Svetlani se plaća samo avionska karta i to redovnim letovima

Iz predsjednikovog kabineta “Vijestima” su kazali i da osim troškova avionske karte redovne avio-linije, a javnosti je, kako navode, poznato da predsjednik Vujanović koristi redovne avionske linije, njegova supruga Svetlana nema troškova.

“Jer troškove boravka za predsjednika i suprugu snosi domaćin. Sve posjete predsjednika su medijski praćene pa je javnost obaviještena kada je supruga predsjednika sa njim, a poznato je da je zbog njenih profesionalnih obaveza ona sa predsjednikom van Crne Gore veoma rijetko”, kazali su iz Vujanovićevog kabineta.

Bonus video: