Marković bi trebalo da izađe iz Milove sjenke

“Smatram da je dobar potez da se omogući drugim političarima da stupe na scenu i vladi da funkcioniše. Videćemo da li je novi premijer samostalan u vršenju dužnosti ili ne. Činjenica da je Đukanović držao ključne pozicije više od 25 godina svakako nije dobra za demokratiju”
68 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2017. 14:49h

Premijer Duško Marković tek treba da pokaže da li je u stanju da izađe iz sjenka lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, ocijenio je Volfgang Petrič, nekadašnji visoki međunarodni predstavnik u BiH i izaslanik EU za Kosovo.

On je u razgovoru za radio “Slobodna Evropa”, između ostalog, kazao da u regionu uticaj ličnosti sa jakom političkom moći ne nestaje preko noći.

“Smatram da je dobar potez da se omogući drugim političarima da stupe na scenu i vladi da funkcioniše. Videćemo da li je novi premijer samostalan u vršenju dužnosti ili ne. Činjenica da je Đukanović držao ključne pozicije više od 25 godina svakako nije dobra za demokratiju”, kazao je Petrič.

On je upozorio da je Crna Gora politički polarizovana, kritikujući odluku opozicije da bojkotuje rad parlamenta. On smatra da političku krizu treba rješavati u institucijama.

“Ne mislim da je to dobra strategija. Bojkot parlamenta u demokratskom društvu nikada nije valjan odgovor na probleme. Za njihovo rješavanje nužna je borba u samom parlamentu”, kazao je Petrič.

On je istakao da treba smanjiti uticaj Rusije u regionu, navodeći da je pridruživanje Crne Gore NATO-u prvi, ali nedovoljan korak, za sveukupne reforme. “Alijansa je odranije iskazala privrženost članstvu Crne Gore, što je sada samo formalizovano. Dakle, to samo po sebi neće bitnije promijeniti situaciju u zemlji ili u regionu, tako da ne treba gajiti pretjerana očekivanja od ovog čina. Važniji dio je dugoročni demokratski razvoj, uključujući odgovornost, što u ovom trenutku nedostaje u Crnoj Gori”, kazao je Petrič.

Bonus video: