Džaba potpis ako DPS ne želi izbore

Iz SDP-a i URA kažu da nemaju problem da potpišu inicijativu koju predlaže Danilović, ali da očekuju i reakciju DPS-a
144 pregleda 26 komentar(a)
Goran Danilović, Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.05.2017. 06:31h

Zahtjevi opozicije za ponavljanjem izbora ponovljeni su stotinu puta, lopta za razrješenje krize je u dvorištu Demokratske partije socijalista (DPS) a potpisivanje zajedničkih inicijativa kojima se traži ponavljanje izbora ne znače ništa, kazali su u Demokratskoj Crnoj Gori.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović smatra da DPS treba da reaguje.

“Zahtjevi opozicije su poznati kako domaćoj tako i međunarodnoj javnosti. Ukazali smo da bez određivanja datuma parlamentarnih izbora, bez ponavljanja jednopartijskih lokalnih izbora u Nikšiću, kao i bez pravnog, političkog i bezbjednosnog razrješenja državnog udara i bez iole fer slobodnih i poštenih izbora nema povratka u parlament”, kazao je Bogdanović.

Zamjenik predsjednika Demosa Goran Danilović prethodno je pozvao 39 opozicionih poslanika da potpišu papir na kojem će biti zahtjev da se predsjednički, novi parlamentarni i lokalni izbori održe u jednom danu, sljedećeg proljeća.

On je kazao da nakon toga treba organizovati sastanak gdje god to hoće premijer Duško Marković i objaviti dogovoreno.

Iako opozicija od oktobra bojkotuje parlament i traži ponavljanje izbora do 2018. godine, premijer je to odbio i pozvao ih da se vrate u parlament i uđu u vladu.

Za razliku od Demokrata, iz ostalih opozicionih partija kazali su da nemaju problem da potpišu inicijativu koju je predložio Danilović. Član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović rekao je da je ponavljanje izbora najkasnije do proljeća 2018. bio osnovni zahtjev SDP-a i građanske opozicije, ali da je na DPS-u da iskaže spremnost za nove izbore.

“SDP nema problema da na bilo koji način takav stav ponovo jasno iskaže. Naš utisak je da je ovo i zahtjev kompletne opozicije, više puta ponovljen u javnosti. Na DPS-u je da prihvati realnost i iskaže spremnost za organizovanje parlamentarnih izbora u proljeće 2018. čime bi se otpočelo rješavanje duboke političke krize”, rekao je Vujović za “Vijesti”.

Iz Građanskog pokreta URA “Vijestima” je rečeno da je njihov stav o ponavljanju izbora jasan, i da traže nove parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore u istom danu. U pokretu koji vodi Dritan Abazović tvrde da nemaju ništa protiv da potpišu sa ostatkom opozicije zvaničan zahtjev.

Bogdanović je podsjetio da su Demokrate dale riječ, “od koje neće odustati ni po cijenu života”, da ako DPS kumulativno ne prihvati sve uslove opozicije, njihovi poslanici neće učestvovati u radu Skupštine.

“Makar bili u bojkotu do 2020. godine. Demokrate nemaju namjeru pregovarati sa DPS-om, a naša ponuda je po sistemu: uzmi ili ostavi. Dakle, da se zaključiti da potpisi na zahtjev ništa ne znače, jer su zahtjevi jedinstvene opozicije, pa samim tim i Demokratske Crne Gore potpuno jasni, a lopta je sada u dvorištu Demokratske partije socijalista”, poručio je Bogdanović.

Knežević: Lideri se moraju sastati ako želimo ozbiljnu inicijativu

Član predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević tvrdi da su u tom političkom savezu spremni da se dogovaraju sa opozicijom, ali da je neophodno da se prije svake inicijative sastanu lideri opozicionih parlamentarnih stranaka. Ako se to ne desi, smatra on, inicijativa nebi imala efekta.

“Mi smatramo da bi prije svake inicijative poput ove bilo neophodno da se lideri političkih parlamentarnih opozicionih stranaka sastanu, jer bi svaka analiza i rasprava koje bi išle cirkularno bez sastanka lidera opozicije bila, po nama, osuđena na propast i gubljenje vremena”, kazao je on.

On je podsjetio da je sličnih inicijativa bilo i ranije, ističući da se nisu rješavale u korist opozicionih partija.

“Kada je DF stavio potpis da se od predsjednika Filipa Vujanovića traži mandat za sastavljanje vlade, svi znamo kako se to završilo. Po nama je neophodno da se sastanu lideri partija. Od 16. oktobra se lideri opozicionih partija nisu sastali nijednom” kazao je Knežević za “Vijesti”.

Bonus video: