Velimir Rakočević u Radnoj grupi za pregovore sa EU

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", Vlada u isto poglavlje vratila programskog direktora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vuka Maraša.
214 pregleda 3 komentar(a)
Velimir Rakočević, Foto: Savo Prelević
Velimir Rakočević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.05.2017. 13:12h

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala dekana Pravnog fakulteta Velimira Rakočevića kao novog člana Radne grupe za vođenje pregovora sa Evropskom unijom za poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", Rakočević će biti angažovan kao ekspert u ovoj radnoj grupi, na predlog Ministarstva evropskih poslova, na čijem čelu je Aleksandar Andrija Pejović.

Isti izvori tvrde da je Vlada u isto poglavlje vratila programskog direktora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vuka Maraša.

"Vijesti" su ranije objavile seriju istraživačkih tekstova o sumnjama da je Rakočević plagirao dio doktorske disertacije, kao i da je prepisao veliki dio udžbenika "Kriminologija" od šest profesora iz regiona, a kasnije odštampao drugu knjigu kako bi sakrio plagijat.

Na istoj sjednici Vlade razmatran je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, u kojem je plagijat prvi put uveden kao krivično djelo, za koje je zaprijećeno do četiri godine zatvora.

Evropska unija je za to istraživanje nagradila novinara Ivana Čađenovića, kao najboljeg mladog novinara istraživača, a za iste tekstove je dobio specijalno priznanje od Udruženja naučnih novinara Velike Britanije.

Bonus video: