Stoltenberg: Ulozi su visoki, raduje me pristupanje Crne Gore

"Ovo se tiče naše bezbjednosti u svijetu koji je sve neizvjesniji. Zato se radujem pozdravljanju svih lidera NATO, ali i premijera Crne Gore, koja će uskoro biti naša 29. članica," kazao je Stoltenberg
0 komentar(a)
Crna Gora Nato
Crna Gora Nato
Ažurirano: 25.05.2017. 11:41h

Premijer Duško Marković sastaće se danas sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom i liderima 28 zemalja članica NATO u Briselu, gdje se održava radni sastanak.

Glavne teme sastanka biće borba protiv terorizma i izdvajanje za odbranu članica.

Ranije danas, Stoltenberg je ponovio da je članstvo Crne Gore u Alijansi veoma važno.

"Ulozi su veliki. Ovo se tiče naše bezbjednosti u svijetu koji je sve neizvjesniji. Zato se radujem pozdravljanju svih lidera NATO, ali i premijera Crne Gore, koja će uskoro biti naša 29. članica," kazao je on.

Govoreći o Crnoj Gori, Stoltenberg je istakao zbog čega je posebno važno novo članstvo.

"To je važno za Crnu Goru, to je važno za Zapadni balkan i to je važno za cijeli NATO. To pokazuje da su vrata NATO otvorena, zato što se Crna Gora reformisala, da je zaista sprovela bitne reforme u Crnoj Gori, koje omogućavaju Crnoj Gori da postane nova članica Alijanse. A radujem se i tome što ću dočekati premijera ovdje danas, ali će biti i prisutan kada dokumenta povezana sa priključivanjem Alijansi budu deponovana u Vašingtonu," kazao je ranije danas generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Ceremonija pristupanja Crne Gore bi trebalo da se održi 5. juna, naveli su zvaničnici NATO u Briselu.

Kada Holandija bude ratifikovala pristup Crne Gore, kao jedina od 28 zemalja članica Alijanse koja još to nije uradila, što se očekuje 1. juna, Stoltenberg može pismeno da pozove Crnu Goru da pristupi Sjeveroatlantskom ugovoru.

Bonus video: