Objavljene pregovaračke pozicije za sedamnaest pregovaračkih poglavlja

Iz Ministarstva smatraju se da će objavljivanje pregovaračkih pozicija doprinijeti daljoj otvorenosti pregovaračkog procesa i omogućiti veće učešće civilnog sektora i zainteresovanih javnosti u pregovore
0 komentar(a)
EU4ME, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
EU4ME, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 25.05.2017. 11:07h

U cilju unapređenja transparentnosti pregovaračkog procesa Ministarstvo evropskih poslova je na svojoj internet stranici objavilo pregovaračke pozicije za sedamnaest poglavlja koja su otvorena u dijalogu s Evropskom unijom u prethodnom periodu.

U pitanju su poglavlja u kojima je Crna Gora otvorila pregovore, a gdje nije bilo zahtjeva za prelaznim razdobljima ili trajnim izuzećima: 4. Sloboda kretanja kapitala, 5. Javne nabavke, 6. Privredno pravo, 7. Pravo intelektualne svojine, 9. Finansijske usluge, 10. Informatičko društvo i mediji, 14. Saobraćajna politika, 18. Statistika, 19. Socijalna politika i zapošljavanje, 20. Preduzetništvo i industrijska politike, 21. Trans-evropske mreže, 28. Zaštita potrošača i zdravlja, 29. Carinska unija, 30. Vanjski odnosi, 31. Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika, 32. Finansijski nadzor i 33. Finansijske i budžetske odredbe.

"Objavljivanje pregovaračkih pozicija potvrđuje odlučnost Ministarstva evropskih poslova i Vlade Crne Gore da na prinicipima transparentnosti, otvorenosti i proaktivnosti vodi proces pristupanja EU," kazali su u saopštenju.

Iz Ministarstva smatraju se da će objavljivanje pregovaračkih pozicija doprinijeti daljoj otvorenosti pregovaračkog procesa i omogućiti veće učešće civilnog sektora i zainteresovanih javnosti u pregovore.

Pregovaračke pozicije mogu se preuzeti i putem linka: http://www.mep.gov.me/biblioteka/pp

Bonus video: