Stoltenberg: Ovo je korak naprijed za Crnu Goru

Odgovarajući na pitanje novinara o politici otvorenih vrata, Stoltenberg je rekao da članstvo Crne Gore pokazuje da su vrata NATO otvorena
61 pregleda 15 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 24.05.2017. 11:16h

Dvije glavne teme svjetskih lidera biće borba protiv terorizma, s posebnim naglaskom na borbu protiv terorističke organizacije Islamska država, i podjela finansijskog tereta, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sjutrašnjeg susreta 28 šefova država i vlada članica NATO saveza.

Stoltenberg je kazao da će to biti kratak, ali važan sastanak.

U Briselu će Crnu Goru predstavljati premijer Duško Marković, koji će doputovati sa ministrima vanjskih poslova i odbrane Srđom Darmanovićem i Predragom Boškovićem.

"Marković će nam se sjutra pridružiti. Ovo je korak naprijed za Crnu Goru, stabilnost Zapadnog Balkana i misiju Evrope u miru. Radujemo se da ćemo formalno pozdraviti Crnu Goru kao 29. članicu pocetkom juna", kazao je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje novinara o politici otvorenih vrata, Stoltenberg je rekao da članstvo Crne Gore pokazuje da su vrata NATO otvorena.

To će biti prvi sastanak na kojem će, između ostalog, učestvovati novi predsjednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron.

Sjutra će belgijski premijer Šarl Mišel u ime vlade predati Stoltenbergu ključeve novog sjedišta NATO.

Stoltenberg će otvoriti u okviru novog sjedišta dva memorijalna centra, jedan posvećen Berlinskom zidu, a drugi terorističkim napadima u SAD 11. septembra 2001. i članu 5 u društvu njemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsjednika Donalda Trampa.

"To je prvi put da su se članice pozvale na Član 5 - kolektivnu odbranu," kazao je Stoltenberg, govoreći o reakciji na 11. septembar.

Kako je pojašnjeno, ovo nije zvanično Samit već radni sastanak šefova država i vlada.

Bonus video: