IZ BUDŽETSKE REZERVE

Blic: Vlada Srbije daje oko 3,4 miliona eura za gradnju Srpske kuće u Podgorici

"Premijer je ideju o objedinajvanju srpskih institucija na jednom mjestu prihvatio i novac je po hitnom postupku izdvojen iz budžeta, ali uz uslov da izgrađeni objekat bude u vlasništvu Srbije", navodi sagovornik "Blica"
77 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Andrija Mandić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Aleksandar Vučić, Andrija Mandić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Ažurirano: 24.05.2017. 08:07h

Vlada Srbije izdvojiće iz budžetske rezerve oko 3,4 miliona eura za gradnju Srpske kuće u Podgorici, a u okviru tog objekta će biti institucije koje čuvaju srpsku kulturu i identitet.

Beogradski list "Blic" navodi, pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije, da je to rezultat dogovora premijera Aleksandra Vučića i lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića koji su ranije definisali strategiju zaštite srpskog nasljeđa i interesa u Crnoj Gori.

"Premijer je ideju o objedinajvanju srpskih institucija na jednom mjestu prihvatio i novac je po hitnom postupku izdvojen iz budžeta, ali uz uslov da izgrađeni objekat bude u vlasništvu Srbije", navodi sagovornik "Blica".

Mandić je potvrdio da je obaviješten da je Vlada Srbije odobrila novac za izgradnju Sprske kuće.

"Samo šest mjeseci od predloga koji sam predstavio Vučiću ideja je pretvorena u stvarnost", rekao je Mandić, navodeći da, za razliku od Vučića, Crna Gora to izbjegavala da učini.

"Ovakav potez Srbije je za mene, ali i cijeli srpski narod u Crnoj Gori znak da nismo prepušteni sami sebi i da matica brine o nama", kazao je Mandić.

Mandić ističe da će sve institucije u buduće imati uslove za rad.

"Riječ je prije svega o Matici srpskoj, Institutu za srpsku kulturu, Srpskom nacionalnom savjetu, Udruženju knjizevnika srpskog naroda. Tu će biti i srpska televizija, radio, novine, portali, Srpski kulturni centar i druge ustanove", rekao je Mandić.

On je najavio da će do Vidovdana (28. jun) cijeli projekat biti završen i predstavljen javnosti.

Preporučujemo za Vas