Cungu i planinari na Rumiji: Pohod sa zastavama Albanije i oružjem

Iz Demokratskog fronta (DF) pozvali su nadležne da intervenišu zbog isticanja nacionalnih obilježja na Rumiji, navodeći da se isticanjem albanskih obilježja u “Ulcinju, Plavu, Tuzima i Gusinju obiljažava teritorija”
550 pregleda 106 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2017. 08:58h

Planinarsko društvo “Rumia” iz Ulcinja je uz albanska nacionalna obilježja, na Dan nezavisnosti, organizovalo pohod na vrh Rumije gdje su su održana tradicionalna takmičenja u sportskim disciplinama.

Na vrhu planine okupilo se oko sto planinara, mahom iz Ulcinja, a neki su nosili zastave Albanije, majice sa obilježjima tzv. “Prirodne Albanije” ali i maskirne uniforme i noževe.

Među učesnicima pohoda na Rumiju bili su i gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu i poznati NVO aktivista Džemal Perović, koji je i član planinarskog društva.

Iz Demokratskog fronta (DF) pozvali su nadležne da intervenišu zbog isticanja nacionalnih obilježja na Rumiji, navodeći da se isticanjem albanskih obilježja u “Ulcinju, Plavu, Tuzima i Gusinju obiljažava teritorija”.

Perović je podsjetio da planinarsko društvo “Rumia” već šestu godinu organizuje pohod na tu planinu, ističući da se ne radi o provokaciji.

“To je naša tradicija. To je bila tradicija svih naroda koji ovdje žive. Zar neki misle da je vrh Rumije rezervisan za samo jedan etnos? Varaju se, mi nemamo ništa sa crkvom koja je tamo postavljena. Uostalom, postali su dosadni lažno nas optužujući da na vrh planine izlazimo samo da bi ugrozili nekog. Ništa od toga, tamo smo i naredne godine”, poručio je Perović.

Komentarišući ikonografiju pojednih učesnika, koji su na društvenim mrežama objavili slike u uniformama i majicama sa nacionalističkom porukama, Perović je kazao je da je teško kontrolisati sve kada se organizuje tako masovan skup.

On je naglasio da prije pohoda predsjednik planinarskog društva obavezno drži govor u kome sve učesnike savjetuje šta je misija izlaska na vrh Rumije.

“Ne da nekog provociramo ili izazivamo, nego samo da baštinimo našu tradiciju”, kazao je Perović. Takmičenja u podnožju vrha, održana su u disciplinama skok udalj, gađanju vazdušnom puškom, natezanju konopca i bacanju kamena s ramena.

Predsjednik Opštine Ulcinj kazao da nije bilo incidenata niti isticanja bilo kakvih simbola. On je rekao da je njegova grupa osvojila treće mjesto u natezanju konopca, a istim odličjem Cungu se okitio nišaneći vazdušnom puškom. “To je tradicionalna manifestacija i svako je dobrodošao”, kazao je Cungu.

Iz Uprave policije kazali su da nije bilo prijava zbog upotrebe oružja na Rumiji.

Galerija

Bonus video: