Nikolića moraju da vrate u RDC

Osnovni sud poništio odluku o smjeni i traži da se Nikolić vrati na mjesto direktora RDC
360 pregleda 4 komentar(a)
Željko Nikolić, Foto: Zoran Đurić
Željko Nikolić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.05.2017. 06:52h

Osnovni sud u Podgorici presudio je da Odbor direktora Radio-difuznog centra (RDC) mora da vrati Željka Nikolića na mjesto izvršnog direktora. Odbor je prošle godine jednoglasno smjenio tadašnjeg dirktora, što je Nikolić tumačio kao progon kadrova Socijaldemokratske partije (SDP), koja je prije toga napustila vladajuću koaliciju.

Odlukom sudije Veljka Radovanovića, u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da Nikolić mora biti vraćen na mjesto direktora.

“Drugačije riješenje, odnosno vraćanje na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima, bilo bi nepravično i otvorilo bi prostor za zloupotrebe propisa od strane poslodavca i razrješenje direktora izigravanjem propisa suprotno normama Zakona o radu, Opšteg kolektivnog ugovora jer on ima pravni interes da radi na mjestu izvršnog direktora do isteka vremena na koji je zaključen ugovor”, navodi se u presudi.

Odbor je Nikolića smjenio prošlog aprlila, uz obrazloženje da je uvidom u poslovne knjige ustanovljeno da nije naplatio dugovanja od medija koja iznose više od 2,5 miliona eura. U presudi se navodi da Odbor direktora daje saglasnost na poslovanje rezultate RDC-a i podsjeća da su prethodno usvojili sporfne izvještaje. Navodi se da je Nikolić 20014. i 0015. godione uspio da ostvari pozitivan finanijski rezultat, što je Odbor direktora trebao da uzme u obzir prije odluke o smjeni. Podsjeća se i da Nikolićev ugovor ističe u novmbru 2017. godine,

“Poslodavac može otkazati ugovor radu ako postoji opravdani razlog koji se odnosi na njegovu radnu sposobnost, njegovo ponašanje i potrebe poslodavca, ali prethodno mora pisanim putem da ga upozori na postojanje razloga za otkaz i da mu ostavi rok da se izjasni o tome”, ističe se u odluci.

Upravni sud nedavno je poništio rješenje Vlade kojim je prošlog aprila na čelo Direktorata za drumski saobraćaj postavljen Dalibor Milošević, nakon što je sa tog mjesta razriješena Mirel Radić Ljubisavljević iz SDP-a. Sa. K.

Potvrđen politički revanšizam

Nikolić smatra da je presuda potvrdila da je njegova smjena “politički revanšizam”.

“O političkom nasilju sud je dao svoje mišljenje. Nažalost, nezakonito ponašanje DPS-a i njihovih satelita plaćaju građani. Politički revanšizam prema SDP-u, zbog našeg stava da se suprotstavimo rasprodaji državnih resursa, sud je sa pravom zaustavio presudom u korist zakona i zaštite prava da se radi u skladu sa zakonom, a ne partijskim interesom”, kazao je on.

Bonus video: