Marković: Crnogorski resursi nijesu poharani

Krivokapić je pitao da li je Vlada sposobna da se suoči sa ubrzanim pogoršanjem života građana i strukturalno neodrživim stanjem ekonomije ili da bude voljno ili nevoljno dio poharne ekonomije Crne Gore
87 pregleda 6 komentar(a)
Duško Marković, Premijerski sat, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Premijerski sat, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2018. 12:04h

Crnogorski resursi nijesu i neće biti poharani, pri čemu će Vlada nastaviti da vodi ekonomsku politiku zasnovanu na kombinaciji mjera jačanja fiskalne stabilnosti i unaprijeđenja konkurentnosti sa ciljem održivog privrednog razvoja i rasta, saopštio je premijer Duško Marković.

"Shodno fiskalnoj strategiji, očuvaćemo ključni princip da tekuću potrošnju finasiramo iz izvornih prihoda i da ostvarimo budžetski suficit u 2020. godini kako smo projektovali. U ovih godinu i nešto više tekuću potrošnju nijesmo finansirali iz zaduživanja", rekao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Ranka Krivokapića na Premijerskom satu.

Krivokapić je pitao da li je Vlada sposobna da se suoči sa ubrzanim pogoršanjem života građana i strukturalno neodrživim stanjem ekonomije ili da bude voljno ili nevoljno dio poharne ekonomije Crne Gore.

"Iz Svjetske banke (SB) su rekli da su javne finansije i dug suštinski neodrživi, i to traje. Posljednja vlada koja je ozbiljno vodila finansije je bila Vlada Željka Šturanovića. Tada je spriječavana pohara. Građani žive sve gore, to kaže i Monstat“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da budžetski deficit već osmu godinu u prosjeku iznosi pet odsto, živi se na dug i 'raskuba' se imovina koju su sticali preci.

Marković je kazao da crnogorski resursi nijesu i neće biti poharani, kao i da razvoj zemlje, dok je on na čelu Vlade, neće biti doveden u pitanje zbog dnevno političkih interesa, niti će biti pod sijenkom samoljubljivih i umišljenih političara.

"Svjesni smo da je još puno izazova pred nama kako bi se ostvarile visoke stope ekonomskog rasta, ali ne možemo graditi ozbiljan politički dijalog na ličnoj percepciji na osnovu populističkih navoda iz poslaničkih pitanja“, rekao je Marković.

On je podsjetio da je u proljeće prošle godine SB u svom redovnom izvještaju konstatovala da veliki fiskalni deficit i rastući javni dug ukazuje da put javnih finansija nije održiv, kao i da će biti potrebna ambicioznija fiskalna konsolidacija da bi se stvorio prostor za uredno servisiranje potreba za refinansiranje od naredne, 2020. i 2021. godine.

"Međunarodni monetarni fond (MMF) je u septembru prošle godine naveo da pozdravljaju performanse ekonomskog rasta Crne Gore i da su mjere fiskalne konsolidacije dobro izbalansirane, kao i da se dobro upravlja crnogorskom ekonomijom", rekao je Marković.

Najnovije ocjene SB, kako je dodao, iznijete u posljednjem izvještaju konstatuju da je realni rast u prošloj godini 4,3 odsto, što je izazvalo rast radnih mjesta.

"SB govori o pozitivnim ekonomskim izgledima, zasnovanim na investicijama i većoj potrošnji na nivou domaćinstava. Očekivano se navodi i na neophodnost daljih reformi u cilju jačanja produktivnosti, podsticanja novih investicija u javnom sektoru kao neophodnim za rast ekonomije", kazao je Marković.

On je rekao da je priliv stranih direktnih investicija (SDI) koji je trebalo da doprinese otvaranju novih radnih mjesta opstruirala partija koju predstavlja Krivpokapić.

"BDP je prošle godine iznosio 6,81 hiljada EUR i najviši je u regionu Zapadnog Balkana, a životni standard crnogorskog građanina danas je na nivou 46 odsto prosjeka EU", saopštio je Marković.

Krivokapić je kazao da ga više brine ako Marković vjeruje u to što priča.

"Ako to govorite samo iz propagadnog razloga, onda je to mali problem. Mnogo veći problem je ako vjerujete da imate dobru ekonomiju", smatra Krivokapić.

Marković je odgovorio da nikada nije rekao da je ekonomija u dobrom stanju, nego da je govorio o trendovima koji treba da je ozdrave.

Bonus video: