Ove godine o procjeni učinka javnih politika

„Procjena učinka javnih politika treba da pokaže da li su krajnji rezultati propisa i strategija Vlade uspjeli da odgovore inicijalno zacrtanim ciljevima i potrebama. To je zahtjevan proces, koji od zaposlenih u javnoj administraciji i drugim sferama, zahtijeva specifična znanja i vještine“, navode iz IA
0 komentar(a)
Institut alternativa, Foto: Facebook.com/PublicFigure
Institut alternativa, Foto: Facebook.com/PublicFigure
Ažurirano: 18.05.2017. 14:49h

U Crnoj Gori se rijetko i nedovoljno utemeljeno procjenjuje učinak javnih politika, zbog čega Institut alternativa (IA) ovogodišnju Školu javnih politika organizuje u toj oblasti, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

„Procjena učinka javnih politika treba da pokaže da li su krajnji rezultati propisa i strategija Vlade uspjeli da odgovore inicijalno zacrtanim ciljevima i potrebama. To je zahtjevan proces, koji od zaposlenih u javnoj administraciji i drugim sferama, zahtijeva specifična znanja i vještine“, navode iz IA.

Uzimajući u obzir da je mjerenje uspjeha institucija i efekata zakona i strategija neizostavan aspekt sveukupnih reformi u Crnoj Gori, IA je, kako su rekli, ove godine osmislio poseban program Škole javnih politika koji bi se bavio tom tematikom kroz praktične primjere politika u ključnim oblastima njihovog rada: reforma javne uprave, upravljanje javnim finansijama, bezbjednost i odbrana, rad Skupštine.

„Ovogodišnja Škola javnih politika, sa naglaskom na monitoring i evaluaciju, za polaznike prethodnih generacija Škole, ali i za ostale zainteresovane predstavnike javne uprave, civilnog sektora i medija održaće se u hotelu Bianca u Kolašinu od 16. do 18. juna. Za prijavu, potrebno je poslati CV i motivaciono pismo na info@institut-alternativa.org do 31. maja“, kaže se u saopštenju.

Iz IA podsjećaju da je ovo šesta godina kako organizuju obuku o javnim politikama.

„Preko 120 polaznika prethodnih generacija Škole unaprijedili su svoja znanja u ovoj oblasti, i iskazali interesovanje da uče više o evaluaciji i monitoringu, prepoznavši njihov značaj, a mi im to ovom prilikom omogućavamo“, saopšteno je iz IA.

Bonus video: