"NAREĐENJE IZ ZAPADNIH CENTARA MOĆI"

Prava Crna Gora: Vlada priprema priznanje samoproglašenog predsjednika Gvaida u Venecueli

"Najzad, pozivamo ministra Darmanovića da demantuje ove navode, ukoliko nisu tačni"
4473 pregleda 28 komentar(a)
Lider Prave Crne Gore Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Lider Prave Crne Gore Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora saopštila je da Vlada priprema priznanje samoproglašenog predsjednika Venecuele, Huana Gvaida.

"Prava Crna Gora obavještava javnost da će, prema tvrdnjama naših izvora, Ministarstvo vanjskih poslova, na čelu sa ministrom Darmanovićem, uskoro priznati i uputiti podršku nelegitmnom i samoproglašenom predsjedniku Venecuele, Huanu Gvaidu", saopšteno je iz Prave Crne Gore.

Dodaju da ta odluka, koja bi uslijedila svega nekoliko dana nakon što su desetak članica Evropske unije i NATO saveza, među kojima su i Hrvatska i Makedonija, priznale Gvaidovu vlast.

"Sudeći po riječima našeg izvora, ali i po odluci Hrvatske da prizna novu vlast, Prava Crna Gora zaključuje da se radi o diktatu, odnosno naređenjima koje stižu iz zapadnih centara moći koji već decenijama pokušavaju da destabilizuju slobodarsku državu Venecuelu, i domognu se njenih resursa. Znajući prirodu naše vlasti, pa i, samim tim, prirodu našeg Ministarstva vanjskih poslova, odluka da priznaju samoproglašenog predsjednika Venecuele Huana Gvaida, biće samo novi, ko zna koji po redu, čin dodvorništva zapadnim centrima moći, kao što je bio slučaj priznanja nelegitmne pobunjeničke vlasti u Bengaziju tokom okupacije Libije, ili, pak, osuda navodnog korišćenja hemijskog oružja od strane vlasti Bašara al Asada u Siriji. Međutim, najeklatantniji primjer diplomatske i državničke bruke i sramote jeste crnogorsko priznanje samoproglašene države Kosovo, a zbog čega nas ova namjera priznanja samoproglašenog predsjednika Venecuele ne iznenađuje", saopštili su iz Prave Crne Gore.

Kazali su da istovremeno, ova odluka dodatno ne čudi, "znajući da upravo naša vlast već decenijama počiva na nelegitimnim temeljima moći, nerijetko podržanih upravo od stranih sila."

"Prava Crna Gora smatra da bi priznanje samoproglašenog predsjednika Venecuele bio skandalozan čin miješanja u unutrašnju politiku druge države čime bi se i onako iskompromitovana crnogorska diplomatija dodatno unizila, a država Crna Gora takvim činom još jednom demonstirala sluganski odnos u odnosu na zapadne centre moći. Najzad, pozivamo ministra Darmanovića da demantuje ove navode, ukoliko nisu tačni", zaključeno je u saopštenju Prave.

Preporučujemo za Vas