Darmanović: Unaprijeđena saradnja sa Letonijom

Letonski zvaničnici izrazili zadovoljstvo posjetom Darmanovića i istakli važnost daljeg snaženja političkog dijaloga između dvije države
67 pregleda 1 komentar(a)
Srđan Darmanović Letonija, Foto: MVP
Srđan Darmanović Letonija, Foto: MVP
Ažurirano: 17.05.2017. 18:40h

Saradanja sa Letonijom je afirmisana u oblasti odbrane kroz učešće pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) na Baltičkom odbrambenom koledžu i postoji prostor da se politički i sveukupni odnosi unapređuju, ocijenjeno je u razgovoru šefa diplomatije, Srđana Darmanovića sa letonskim zvaničnicima.

Darmanović je razgovarao danas sa ministrima vanjskih poslova i odbrane Letonije, Edgarsom Rinkevičsom i Raimondasom Begmanisom, kao i sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove letonskog Parlamenta, Ojarsom Kalninšom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, crnogorska delegacija u Rigi posjetila je i NATO Strateški komunikacioni centar za izvrsnost i tom prilikom Darmanović se sreo sa direktorom Centra, Janisom Sartsom.

"Tokom radne posjete u fokusu dijaloga Darmanovića i letonskih zvaničnika bilo je dodatno snaženje tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa sa Letonijom kao značajnim spoljnopolitičkim partnerom, posebno kada su u pitanju pristupanje i članstvo Crne Gore NATO savezu i proces pregovora sa Evropskom unijom (EU), i s tim u vezi važnost održavanja redovnih političkih kontakata“, kaže se u saopštenju.

Darmanović je, kako se navodi, ponovo zahvalio na brzoj i jednoglasnoj ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u letonskom Parlamentu 6. oktobra prošle godine.

On je zahvalio i za kontinuiranu podršku tokom dosadašnjeg pregovaračkog procesa sa EU, koja je posebno iskazana tokom letonskog predsjedavanja Savjetom EU, u drugoj polovini 2015, kada je Crna Gora otvorila četiri pregovaračka poglavlja.

Saopšteno je da su letonski zvaničnici izrazili zadovoljstvo posjetom Darmanovića i istakli važnost daljeg snaženja političkog dijaloga između dvije države.

Pozdravili su predstojeće članstvo u NATO savezu i pozvali Crnu Goru da pristupi NATO Strateškom komunikacionom centru za izvrsnost u Rigi.

"Zajednički je ocijenjeno da će dodatni impuls međudržavnim odnosima dati i nastavak održavanja bilateralnih političkih konsultacija. Konstatovano je da je u prethodnom periodu posebno afirmisana saradnja u oblasti odbrane kroz učešće pripadnika Vojske Crne Gore na Baltičkom odbrambenom koledžu, te da postoji dodatni prostor da se politički i sveukupni odnosi unapređuju, posebno na polju ekonomije, turizma i nauke“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da su razmijenjena mišljenja o bezbjednosnim izazovima i apostrofirana važnost nastavka integracionih procesa kao značajnih instrumenata očuvanja stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, ali i u Evropi u cjelini.

Bonus video: