Rudovića vrijeđali tokom govora: Kritikovao DPS, pa htjeli da ga biju

Rudović je sa govornice poručio da je 11 godina od povratka nezavisnosti i 27 godina od uvođenja višepartizma, Crna Gora daleko od cilja - dostizanja zapadnih demokratija
490 pregleda 0 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Filip Roganović
Neđeljko Rudović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.05.2017. 20:09h

Potpredsjednik URA Neđeljko Rudović izviždan je i izvrijeđan na tribini Crnogorskog pokreta jer je u toku svog govora kritikovao DPS i vlast. Na Rudovića je, prema saznanjima "Vijesti", pokušao i fizički da nasrne Cetinjanin Božina Čavor, ali su ga okupljeni u tome spriječili.

Potpredsjednik URA je na početku svog govora kazao da će imati durgačiji stav od prethodnih govornika, da bi, u momentu kada je počeo sa kritikama na račun vlasti, prisutni počeli da zvižde, vrijeđaju ga i napuštaju salu za konferenciju u hotelu Hilton.

Rudović je sa govornice poručio da je 11 godina od povratka nezavisnosti i 27 godina od uvođenja višepartizma, Crna Gora daleko od cilja - dostiazanja zapadnih demokratija.

“Zapadna demokratija podrazumijeva smjenjivu vlast koja odgovara građanima. Mi još nemamo takvu vlast i dok je ne budemo imali nismo emancipovano društvo. Despotska vlast, koja je spremna na sve da zaštiti sebe, najveća je prijetnja Crnoj Gori, naročito ako je ona promoter crnogorskog identiteta, jer takva vlast rađa otpor i inat prema svemu crnogorskom, homogenizuje one koji to osporavaju”, poručio je Rudović, nakon čega su pojedinci iz publike počeli da napuštaju skup i vrijeđaju potpredjednika URA.

Nakon završetka tribine, brojni prisutni izvinjavali su se Rudoviću zbog postupaka pojedinaca koji su ga vrijeđali i napadali, a iz hotela, kako ne bi došlo do incidenata, potpredsjednika URA ispratili su Stevo Vučinić i bivši odbornik DPS-a Božidar Đido Markuš.

Prethodno je predstavnik Crnogorskog pokreta, Slobodan Jovanović, u uvodnom govoru poručio da taj pokret okuplja novinare, intelektualce i partije kako bi se radilo na poboljšanju statusa Crnogoraca u državi, ali da im se na pozive nisu odazivali SDP i DPS.

“Zašto SDP nije dolazio, odgovor tražite njima. Bez DPS-a nema rješenja”, rekao je Jovanović.

Funkcioner Socijaldemokrata Đorđije Suhih kazao je da Crna Gora trbea da bude država multikulturalnog i multinacionalnog sklada, ali da jedan dio toga nije realizovan jer se osporavaju crnogorski jezik, crkva a i sama država. On je poručio da je potrebna postepena edukacija dijela društva kako bi počeli da shvataju Crnu Goru kao svoju državu.

Predsjednik podgoričkog odbora Liberalne partije, Jovan Rabrenović, kazao je da se moraju zaboraviti partijske podjele jer se jedino tako može poboljšati položaj Crnogoraca. On je rekao da je nakon referenduma o kojim se obnovila nezavisnost dozvoljeno da glavnu riječ vode oni koji su 2006. poraženi.

Mihailo Burić je poručio da je neophodno da se političke partije obavežu da će svoja aktivnosti uskladiti sa interesima države ili ih u suprotnom treba zabraniti.

Bonus video: