Haradinaj: Čakor je granica Kosova sa Crnom Gorom

57 pregleda 21 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2017. 19:10h

Kandidat za kosovskog premijera Ramuš Haradinaj na skupu u selu Jablanica kod Đakovice najavio da neće odstupiti od protivljenja demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ističući da je "kosovska granica na Čakoru", te da, ako bude bio premijer, na Kosovu "neće biti mjesta ni za Zajednicu srpskih opština, ni za Srbiju", prenijeli su prištinski mediji.

Kako navodi RTS, od povratka iz Francuske, gdje je bio u pritvoru tamošnjih pravosudnih organa po zahtjevu za izručenje srpskom pravosuđu, Haradinaj je pooštrio retoriku prema vlastima u Beogradu i Srbiji.

Iz Francuske i po povratku na Kosovo kritikovao je i kosovsku vlast, da bi, poslednjih dana, promijenio stavove prema strankama koje su u Prištini formalno još na vlasti.

Haradinaj je prije nedjelju, kako navodi RTS, bio kategoričan i rekao da ne postoji mogućnost da njegova stranka, Alijansa za budućnost Kosova, na izborima bude u koaliciji sa strankama koje su bile dio vladajuće koalicije.

"Pozivamo građane da im svojim glasovima sude za štetu koju su učinili zemlji. Apelujemo na građane koji nam daju povjerenje da spasu zemlju od previranja, u koje su nas uvukli DPK i DSK ", rekao je Haradinaj prije nedjelju dana.

Suprotno tim izjavama, njegova ABK i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja potpisale su kasno sinoć predizborni kaolicioni sporazum sa najbrojnijom strankom na Kosovu, Demokratskom partijom Kosova.

Poslije predaje zahtjeva Centralnoj izbornoj komisiji za registraciju i zajednički nastup na izborima, iz ABK i Inicijative je saopšteno da će Haradinaj biti kandidat koalicije za budućeg premijera Kosova, dok se iz DPK o tome još nisu izjasnili.

Bonus video: