Femić: Odmrznućemo kulturu u Podgorici

"Ilustracija takvog ambijenta je i prizor ispred jedne od ključnih gradskih kulturnih ustanova, gdje je, kao prepoznatljivi simbol, instaliran rashodovani frižider, koji predstavlja grotesknu banalizaciju ideje o biblioteci na otvorenom"
170 pregleda 28 komentar(a)
Radoje Femić, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Radoje Femić, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ažurirano: 15.05.2018. 07:38h

Na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici odlučivaće se o svim segmentima društvenog života, u kojem bi povlašćeno mjesto svakako moralo da pripada kulturi, ocijenio je Radoje Femić iz Ujedinjene Crne Gore.

"To podrazumijeva organizovane napore na unapređenju kulturnih prilika, prije svega kroz povećanje dostupnosti kulturnih sadržaja, ali i njihovom prezentovanju van ustaljenih, konvencionalnih prostora. Podgorica posjeduje više lokacija koje bi mogle biti funkcionalizovane u skladu s konceptom razvoja urbane kulture. Novi sadržaji, takođe, moraju naročito biti pristupačni dječijoj i omladinskoj populaciji, što trenutno nije slučaj, a posebnu podršku treba pružiti osobama s invaliditetom", navodi Femić u saopštenju.

On ocjenjuje da je dosadašnji odnos aktuelne vlasti prema kulturnim potrebama Podgorice kompromitovao svaku institucionalnu i kvalitativnu ozbiljnost kulturne ponude koja priliči jednom glavnom gradu.

"Ilustracija takvog ambijenta je i prizor ispred jedne od ključnih gradskih kulturnih ustanova, gdje je, kao prepoznatljivi simbol, instaliran rashodovani frižider, koji predstavlja grotesknu banalizaciju ideje o biblioteci na otvorenom. Stoga ćemo, kao buduća vlast, mi iz Ujedinjene Crne Gore, najprije da „odmrznemo“ kulturu u glavnom gradu, zaleđenu političkim okovima vlasti. Na drugoj strani, umjesto da gradske institucije podrže i razviju već tradicionalni Međunarodni sajam knjiga, u svrhu lične promocije su ustanovili i novi, tzv. internacionalni sajam knjiga. Na taj način zadovoljena je njihova megalomanska potreba da se pred rijetkim štandovima i još rjeđim posjetiocima, međusobno potapšu po ramenu, proglašavajući se za ovovremene klasike svjetske književnosti, usput promovišući šovinističko-provincijske ideale koji, na njihovu žalost, a na sreću građana Podgorice, nijesu i neće zaživjeti. Umjetnički, intelektualni i kulturni plićak, u kojem tavori zvanična kulturna scena Podgorice, zamijenićemo nakon izbora odgovornim postupcima, koji će stimulativno djelovati na oslobađanje i usmjeravanje kreativnog potencijala koji u Podgorici nesumnjivo postoji. Kulturno nasljeđe Podgorice obavezuje nas da se svojim izborom trajno oslobodimo diletanata, i da šansu napokon dobiju ozbiljni ljudi – za ozbiljan grad", zaključuje Femić.

Bonus video: