I žene funkcionera o trošku države

“U pojedinim državnim organima zaposlene su čitave porodice DPS funkcionera koji pozicije doživljavaju kao plijen, pa se prema javnom novcu ophode lično interesno”, kazao je Šaranović
547 pregleda 18 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Filip Roganović
Duško Marković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.05.2018. 17:12h

Visoki Vladini i skupštinski funkcioneri nisu jedini koji su uspjeli da se domognu unosnih mjesta u crnogorskoj administraciji, već su ih zauzela i njihove supruge, od kojih su pojedine i direktorske pozicije.

Iz opozicije su saglasni da to nije slučajnost, već primjer zloupotrebe državnih resursa.

“Zapošljavanje supruga i rodbine karakteristično je za veliki broj funkcionera Demokratske partije socijalista. U pojedinim državnim organima zaposlene su čitave porodice DPS funkcionera koji pozicije doživljavaju kao plijen, pa se prema javnom novcu ophode lično interesno”, kazao je za “Vijesti” poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović, dok je članica Predsjedništva Demosa Tina Raičević kazala da je to u našem ambijentu najčešći obrazac partijskog zapošljavanja koji vlast sprovodi i na tome temelji svoje trodecenijsko trajanje.

“To što je neko supruga ili suprug funkcionera ili funkcionerke, ne znači ni da je a priori kompetentan za posao koji obavlja, ali takođe ukoliko ispunjava kriterijume stručnosti ne treba ni da ga diskvalifikuje za taj posao”, ocijenila je ona.

Među suprugama visokih crnogorskih zvaničnika ističe se Svetlana Vuković. Supruga poslanika DPS-a Miodraga Vukovića je direktorica Uprave za kadrove, a prema posljednjem imovinskom kartonu mjesečno prima 1.350 eura.

Više od 1.000 eura mjesečno primaju supruge predsjednika i potpredsjednika Vlade Duška Markovića, odnosno Milutina Simovića.

Supruga premijera Nata Marković je specijalna savjetnica izvršnog direktora Agencije za telekomunikacije Darka Grgurovića a za to dobija nepunih 1.100 mjesečeno.

Ljiljana Simović je generalna direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, gdje prima malo više od 1.070 eura.

Kada su u pitanju članovi Vlade, više od prosječne crnogorske plate primaju i supruge potpredsjednika Vlade za politički sistem i ministra pravde Zorana Pažina, ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i ministra prosvjete Damira Šehovića.

Aida Nuhodžić radi u Kancelariji zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Nataša Pažin radi u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, a Lejla Šehović u Radio-difuznom centru.

Kada je u ptanju Skupština, poslije Vukovićeve ističe se supruga samog predsjednika parlamenta Ivana Brajovića. Dragana Brajović zapošljena je na Aerodromima Crne Gore, gdje prima malo više od 900 eura.

Nepunih 610 eura prima supruga predsjednika kluba poslanika DPS-a Miodraga Radunovića. Jasmina Radunović zapošljena je u Zavodu za udžbenike.

“Za DPS je očito važnije da uredno zbrine na teret državne kase supruge svojih funkcionera i tako učvrsti lojalnost, nego da taj novac usmjerava prema socijalno najugroženijim slojevima stanoviništva”, ocijenio je Šaranović, koji je poručio da se takva praksa mora iskorijeniti ali da se to ne može očekivati od sadašnje vlasti.

Raičević je dodala da će se jedino na taj način na odgovornim pozicijama naći stručni i kompetentni građani, koji će raditi u korist svih a ne u interesu onih koji su na vlasti.

Bonus video: