Nema stipendija bez prosjeka devet

U SNP-u tvrde da će pomoć dobiti samo 80 đaka i studenata...
50 pregleda 1 komentar(a)
SNP Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
SNP Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 16.05.2017. 17:01h

Bjelopoljska Skupština nije juče prihvatila predlog SNP-a da Opština stipendira sve studente sa prosjekom većim od osam i maturante sa odličnim uspjehom.

Obrazlažući predlog, Vidran Kljajević (SNP) je kazao da je lani stipendirano 238 studenata, a da će ove godine pomoć dobiti samo oni sa prosjekom većim od devet i lučaši, njih 80.

“Kriterijum je previsok i nepravičan i to je udar na studentski standard. Neshvatljivo je da se iz budžeta od 100.000 eura namijenjenih za obrazovanje privatnom Fakultetu vizuelnih umjetnosti uplati 16.000 eura, a ne daje studentima koji imaju prosjek osam i veći. Sa tih 16.000 mogla su da se stipendiraju 53 studenta, koji bi dobili 300 eura godišnje”.

Tufik Bojadžić (SDP) je kazao da “mamini i tatini sinovi” studiraju taj Fakultet, koji za “razvoj grada ne znači gotovo ništa” .

“Opština je dala Fakultetu 16.000 eura, dok za sve studente izdvaja samo 20.000”.

Iz DPS-a su odgovorili da bi bolje bilo stipendirati studente deficitarnih fakulteta.

Branko Lazović (DPS) ocijenio je da bi trebalo pomoći studente slabijeg imovnog stanja.

Raspravljajući o stanju opštinskih i nekategorisanih puteva, odbornici opozicije su istakli da su kapitalni projekti - obilaznica i regionalni put Slijepač most - Pljevlja, loše urađeni, kao i Mojkovačka ulica.

“Za obilaznicu Opština duguje još 5 od 35 miliona koliko je koštala, iako je prvobitnim planom trebalo da košta 12 miliona eura. Loše je urađena i raskrsnica u Rakonjama, gdje je trebalo da se postavi kružni tok”, kazao je Kljajević (SNP).

Refik Bojadžić (DPS) je ukazao da je održavanje puteva na seoskom području glavni problem i da bi trebalo povećati broj putara kako bi se kvalitetnije radilo.

U nastavku 20. sjednice Skupštine, odbornici su usvojili izvještaje o realizaciji više lokalnih planova, dodjeli sredstava za finansiranje organizacija osoba sa invaliditetom, kriterijumima i načinu određivanja dodatka na zaradu u Opštini, izmjeni Programa podizanja spomen-obilježja...

Bonus video: