Zoronjić: Ovakva vlast je najveći neprijatelj bogate i zaposlene Crne Gore

Obećanja bivšeg premijera Mila Đukanovića da će otvoriti novih 40 hiljada radnih mjesta i su „očigledno bila šarena laža, jer se u Crnoj Gori iz dana u dan stvaraju armije nezaposlenih i nezadovoljnih omladinaca, koji nisu u mogućnosti ni da zasnuju sopstvene porodice“
102 pregleda 0 komentar(a)
Suada Zoronjić, Foto: Građanski pokret URA
Suada Zoronjić, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 16.05.2017. 15:46h

O trendu rasta nezaposlenih u Crnoj Gori najbolje govori preko deset hiljada visokoškolaca na registru Zavoda za zapošljavanje, dok bahate vladajuće elite nisu sposobne niti zainteresovane za stvaranje adekvatnih uslova za zapošljavanje svršenih diplomaca i magistara, istakla je potpredsjednica pokreta URA Suada Zoronjić.

Ona je podsjetila na ranija obećanja bivšeg premijera Mila Đukanovića da će otvoriti novih 40 hiljada radnih mjesta i ocijenila da je to „očigledno bila šarena laža, jer se u Crnoj Gori iz dana u dan stvaraju armije nezaposlenih i nezadovoljnih omladinaca, koji nisu u mogućnosti ni da zasnuju sopstvene porodice“.

„Umjesto trenda zaposljavanja, u Crnoj Gori je popularan trend čekanja na birou i skladištenja diploma, kao i odlazak omladine i radno aktivnog stanovništva u inostranstvo, kako bi stvorili sebi uslove za život. Vlada nije adekvatno stimulisala nova zapošljavanja, niti bilo kakve olakšice za otvaranje novih radnih mjesta. Dobijamo „izgubljene generacije“, kao rezultat loše politike, nepotizma, partitokratije i bahatosti vladajuće strukture, koja bira podoban kadar, dok kvalitet i sposobnost nemaju previše značaja. Takvo djelovanje Vlade je izuzetno destruktivno i obeshrabrujuće“, istakla je Zoronjić.

Ona navodi da je „izražena disproporcija između ponude i tražnje na tržištu rada, jer je kod velikog broja zanimanja ponuda znatno veća od tražnje - šta iziskuje dokvalifikaciju i kurseve“. Zoronjić takođe ukazuje da bi odgovorna i dobronamjerna vlast, primjera radi - u turizmu, itekako imala prostora da, kroz izgradnju hotelskih kapaciteta i valorizovanje postojećih turističkih potencijala, zaposli i zbrine veliki dio omladine, duž najljepše obale našeg mora.

„Moramo prilagoditi obrazovni sistem potrebama tržišta rada, ali i jačati preduzetničke ideje kroz obrazovni sistem. Ništa od toga nije moguće bez promjene vladajuće strukture, koja je uzrokovala sve navedene probleme i koja nema bilo kakav realan plan - za poboljšanje uslova života i smanjenje nezaposlenosti. Ovakva vlast je najveći neprijatelj demokratske i ekonomski nezavisne Crne Gore“, ocijenila je Zoronjić.

Bonus video: