GRADONAČELNICA TIVTA “NEMA PUNU INFORMACIJU”

Matijević uzdržano o zajednici opština

Očekuje se da će inicijativu o zajednici bokeljskih opština prihvatiti i nova vlast u Novom
83 pregleda 2 komentar(a)
Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Rukovodstvo Opštine Tivat još nema punu informaciju što podrazumijeva inicijativa za formiranje Zajednice bokeljskih opština, a koju su prije nekoliko dana obnarodovali gradonačenici Kotora i Budve Vladimir Jokić i Dragan Krapović.

„Opština Tivat još uvijek nije dobila nijedan zvanični dopis, odnosno dokument iz kojeg bismo saznali više detalja o suštini i svim pojedinostima ove inicijative. Informacije kojima raspolažem za izvor imaju novinske napise, saopštenja i izjave aktera pomenute inicijative, što nije dovoljno za formiranje relevantnog mišljenja. Onoga trenutka kada steknemo uvid u zvanične predloge zauzećemo odgovarajući stav, a otvorenih pitanja i detalja koji bi morali biti definisani je mnogo. Do tada ne želimo spekulisati i preuranjeno ocjenjivati inicijativu o Zajednici bokeljskih opština posebno imajući u vidu razne konotacije koje ova priča poprima, političke, nacionalne i druge“, kazala je juče „Vijestima“ tivatska gradonačelnica Snežana  Matijević (DPS).

Jokić i Krapović, koji su članovi Demokratske Crne Gore, prošle nedjelje su saopštili da zvaničnu inicijativu o formiranju Zajednice bokeljskih opština pokreću u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi kako bi se naravilo regionalno tijelo koje bi štitilo zajedničke interese Boke i Budve.

“Formiranje Zajednice trebalo bi značajno da doprinese boljoj saradnji bokeljskih opština i Budve u svim segmentima od vitalnog značaja za razvoj ovih primorskih opština, te da afirmiše regionalizaciju i decentralizaciju vlasti kao evropsku vrijednost i standard”, saopštili su oni.

Treba očekivati da će inicijativu Jokića i Krapovića prihvatiti i nova vlast u Herceg Novom, gdje će gradonačelnik po svoj prilici biti Stevan Katić (Demokrate), a ideja o Zajednici bokeljskih opština proteklih dana naišla je i na masovnu podršku NVO i stanovništva sva četiri grada - njena nesuđena člana.

Na društvenim mrežama žitelji Boke zdušno su je pozdravili, smatrajući decentralizaciju i davanje više ovlašćenja bokeljskim opštinama da se pitaju sa sopstvenim resursima, jedinim ispravnim putem.

Sa druge strane, DPS i njemu bliski mediji, ideju o Zajednici bokeljskih opština odmah su počeli stavljati u negativan kontekst nazivajući je “okupljanjem prosrpskih opština” i predstavljati kao svojevrsnu “saoizaciju Crne Gore”, iako su inicijativu podržale i organizacije i stranke na čijem su čelu ljudi crnogorske, hrvatske i drugih nacionalnosti.

Cilj nam je saradnja sa regijama EU

Upitana da prokomentariše ovu inicijativu, Matijevićeva je “Vijestima“ rekla da je Tivat „član Zajednice opština Crne Gore”.

„U ovoj smo organizaciji veoma aktivni što nam omogućava da u veoma zadovoljavajućoj mjeri intervenišemo u vezi sa pitanjima od interesa za opštinu Tivat i istovremeno ostvarujemo dobru saradnju sa drugim crnogorskim opštinama. Perspektiva opštine Tivat, po mom viđenju jeste proaktivnost u već postojećim institucionalnim okvirima,  saradnja  sa EU regijama i gradovima usmjeravajući se na ono što je budućnost države Crne Gore, a to je članstvo u EU“, zaključila je ona.