Raščanin: Forum žena SD za afirmaciju porodice i porodičnih vrijednosti

Raščanin navodi da je porodica primarna grupa kroz koju se vrši socijalizacija djece, u kojoj oni stiču osnovne društvene vrijednosti i životne principe
2 komentar(a)
Ivana Raščanin, Foto: Forum žena SD
Ivana Raščanin, Foto: Forum žena SD
Ažurirano: 15.05.2017. 14:28h

"Porodica igra ključnu ulogu kad je u pitanju razvoj svakog pojedinca i ona je najzaslužnija za stvaranje novih generacija. Disfunkcionalno funkcionisanje u okviru porodične grupe može negativno uticati na psihički, ali i fizički život individue. Ne samo što djeca nemaju mogućnost identifikacije sa svojim roditeljima, nego i ne mogu osjetiti toplinu i sigurnost koju porodično okruženje treba da pruži. Sve to se loše odražava na njihov dalji život, ali i na porodičnu atmosferu koja će postojati kad oni zasnuju sopstvene porodice", navodi u saopštenju Ivana Raščanin, predsjednica Foruma žena SD Glavnog grada.

Ona dodaje da je porodica primarna grupa kroz koju se vrši socijalizacija djece, u kojoj oni stiču osnovne društvene vrijednosti i životne principe.

"U njoj počinje humanizacija dijeteta, jer put koji vodi razvoju ličnosti počinje u prvim danima života. Sama porodična atmosfera, odnos roditelja prema djeci i njihova međusobna interakcija, zatim da li postoje određene devijacije u pogledu porodičnih odnosa i strukture porodice - ima važan uticaj na razvoj svake osobe. Izazov za sve nas kao društvo predstavlja stvaranje pogodnih uslova kako bi porodica postala stabilna socijalna zajednica u kome su partneri ravnopravni, gdje postoji međusobna ljubav, poštovanje, razumijevanje i povjerenje između njenih članova, gdje su članovi povezani i imaju otvorenu komunikaciju."

Uloga svih društvenih subjekata, kako smatr raščanin, jeste afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između polova u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi one mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

"Zadatak svih nas je angažman na preduzimanju konkretnih mjera u zaštiti i unaprjeđivanju uloge porodice u društvenoj zajednici, jer to predstavlja temelj izgradnje naprednog društva i tome će Forum žena Socijaldemokrata CG posvetiti posebnu pažnju. 15. maj, obilježava se širom svijeta od 1993. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Svjetskim danompredsjednica Foruma žena SD Glavnog grada porodice. Fokus obilježavanja ovog datuma se stavlja na važnost porodice kao osnovne društvene zajednice", zaključuje se.

Bonus video: