Nova: Vladici Joanikiju nije dozvoljeno da obiđe Čađenovića u zatvoru

Zaposlenima u ZIKS-u je dugo vremena trebalo da se sjete 'ko je taj Čađenović', da bi na kraju konstatovali da je episkop posjetu mogao ostvariti juče, ali ne nikako i danas
101 pregleda 12 komentar(a)
Andrija Mandić Joanikije, Foto: Nova srpska demokratija
Andrija Mandić Joanikije, Foto: Nova srpska demokratija
Ažurirano: 13.05.2017. 12:42h

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je, po pozivu Mihaila Čađenovića, jednog od okrivljenih za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, danas pokušao posjetiti okrivljenog u prostorijama ZIKS-a.

Uprkos obavještenju iz suda o odobravanju vanredne posjete, zaposleni u ZIKS-u mu to nisu odobrili, navodi se u saopštenju Nove srpske demokratije.

U ovoj stranci smatraju da su Čađenoviću ovim činom ugrožena prava koja su garantovana Ustavom i zakonima Crne Gore.

Kako navode, vladika Joanikije je dopao u "veoma neprijatnu situaciju jer je zaposlenima dugo vremena trebalo da se sjete 'ko je taj Čađenović', da bi na kraju konstatovali da je posjetu mogao ostvariti juče, ali ne nikako i danas."

"Neprijatnost koja je napravljena ovom žalosnom situacijom, kojom je spriječen susret arhijereja Srpske pravoslavne crkve sa nevino utamničenim sužnjem Čađenovićem, najbolje je opisana pitanjem koje je Vladika Joanikije morao da postavi uniformisanim predstavnicima vlasti, prilikom trajanja ovog razgovora: „Da vi to nećete i mene da uhapsite zato što sam došao da posjetim zatvorenika?“ kazali su iz Nove.

Nakon odbijanja bilo kakve mogućnosti da Čađenović razgovara sa duhovnikom, vladika Joanikije je blagoslovio njegovog oca i predao mu skromne poklone koje je spremio za njegovog sina.

Vladiku su ispred ZIKS-a pozdravili predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić i porodica okrivljenog, i zahvalili mu se na dolasku.

Bonus video: